Tapa erikooli õpilased tõstsid mässu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa erikooli õpilased tõstsid mässu.
Tapa erikooli õpilased tõstsid mässu. Foto: Toomas Herm

Täna pärastlõunal läks Tapa erikoolis lahti mäss, kus õpilased lõhkusid suures ulatuses kooli vara ning põgenesid seejärel koolist.

Ida prefektuurist öeldi Postimehele, et laiaulatuslik lõhkumine leidis aset veidi enne kella kaht ning õpilased lõhkusid muu hulgas ära kooli pesemisruumi. «Seinad, aknad lõhuti ära. Kõik, mis ette jäi, lõhuti,» kommenteeris prefektuuri pressiesindaja Mari Riina Rist. Peale lõhkumist põgenes hulk õpilasi koolist, kuid politsei tabas nad hiljem.

Rist lisas, et politsei on praegu kohapeal, et kooli varaline kahju välja selgitada. «Need kasvandkud korrast lugu ei pea. Politseil on kogu aeg tegemist nendega,» ütles pressiesindaja.

Kasvandikud viskasid toolidega aknaid puruks

Tapa erikooli direktor Ene Kukk ütles Postimehele, et kooli õpilased muutusid allumatuks, kuna nendele ei meeldi ei koolikord, koolis käimine ega õppimine.

Ta kirjeldas, et õpilased lõhkusid pesemisruumis seinad, lisaks visati toolidega aknaid ning ukseklaase puruks. «Esimene aken purustati kella poole kümne ja kümne vahel. Kutsusime politsei, kes fikseeris olukorra ning lahkus. Tegime seejärel õpilastega väitlusringi, küsisime põhjust, miks nad nii käitusid ja peale seda otsustasid nad, et hakkavad purustama. Kokku kestis mäss umbes 30 kuni 45 minutit,» rääkis direktor. Tema sõnul mässasid umbes pooled kooli 28st õpilasest.

«Me tegeleme väga raskete noortega ja nende noorte motivatsioon omandada haridus ja hakata korralikuks on madal. Me tegeleme nendega, aga meil on siin ka noored, kes on varem kinnipidamiskohas olnud ja nendega toime tulla on väga raske. Nad oskavad nõrgemaid endale allutada,» lisas direktor.

Mis mässanud noortest edasi saab, ei osanud Ene Kukk veel öelda. «Nende õpilastega tegeleb politsei, aga ega nad sealt politseist tuuakse niikuinii kooli tagasi. Eks siis peame hakkama nendega tegelema,» ütles direktor.

Tapa Erikool on riigi põhikool 10-18-aastastele poistele, kes vajavad eritingimusi. Kooli õppekeeleks on vene keel ja eesti keel. Sinna suunatakse õpilased alaealiste komisjoni otsusega, mille kohta kohus teeb määruse või otsuse. Alaealisi võib kooli suunata ka kohus kohtuotsuse alusel. Harilikult suunatakse õpilased kooli üheks kuni kaheks aastaks.

Mässati ka Kaagvere tüdrukutekoolis

Sel nädalal on meediast korduvalt läbi käinud ka probleemid Kaagvere erikoolis, kus õppivad tüdrukud samuti nädalavahetusel mässu tõstsid.

Nädal tagasi põgenes erikoolist kokkuseotud linade abil kolm tüdrukut, põgenemiskatsest kasvas mäss, mida tuli lahendama kolm politseipatrulli. Sündmuskohal oli näha teise korruse aknast välja visatud mööblit ja riideid. Kaks peamist märatsejat toimetati kiirabiga Tartu psühhiaatriahaiglasse.

Koolist põgenenud tüdrukud, vanuses 14-16, leiti esmaspäeval ühest Tartu korterist. Päästjad lõikasid nendeni jõudmiseks maha korteri ukse.

Kaagvere kooli juhtkond teatas, et mässuni viis asjaolude kokkusattumine. Muu hulgas oli üheks argumendiks see, et kooli tulid uued tüdrukud.

Noorsoopolitseinik Veronika Kivilaid ütles, et põhiliseks probleemiks Kaagveres on olnud kas avaliku korra rikkumine või on kutsutud politsei kohale narko- või alkojoobe tuvastamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles