Ilves: Ukraina kauaaegsed sõbrad tunnevad end petetuna

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas Davosis, et Euroopa Liidu partnereiks saavad olla demokraatiat, inimõigusi ja õigusriigi põhimõtteid austavad riigid ning Ukraina tulevikku arutades peavad just need teemad olema fookuses.

«Euroopa Liidu solidaarsus põhineb kolmel alustalal: demokraatia, inimõigused ja seaduspõhisus. Need põhimõtted määravad ka selle, milline on Euroopa Liidu ja liitu mittekuuluvate riikide vahelise suhtluse sügavus,» ütles president Toomas Hendrik Ilves Davosis majanduse ja poliitika tippjuhte koondaval Maailma Majandusfoorumil, kus muude teemade hulgas arutatakse ka Ukraina hetkeolukorda ja võimalikke tulevikustrateegiaid.

«Euroopa Liidu suunaline valik tähendab pühendumist kindlatele väärtustele, see ei ole majandusliku kasu küsimus,» rõhutas Eesti riigipea.

«Me võime rääkida ka majandussuhetest Euroopa Liidu riikide ja Ukraina vahel, aga debati põhifookus ei saa olla sellel, kas Ukraina saab rohkem majanduslikku kasu Euraasia tolliliidust või Euroopa Liidust. Raha ja investeeringud on vaid üks aspekt,» lisas president Ilves.

President Ilves ütles Ukraina hetkeolukorda kommenteerides, et kõige tähtsam on lõpetada riigis aset leidev vägivald. «Ühelegi rahumeelsele meeleavaldusele ei tohi reageerida vägivallaga,» märkis president. Ta lisas, et Ukraina kauaaegsed sõbrad tunnevad ennast petetuna.

Davosis osaleb president Ilves majandusele, e-tervisele, digitaalsele arengule ning ka geopoliitikale keskenduvates kõrgetasemelistes paneelides. Samuti on Eesti riigipeal Maailma Majandusfoorumi raames mitmeid kahepoolseid kohtumisi, sealhugas OECD peasekretäri Angel Gurría’ga.

Maailma Majandusfoorum (World Economic Forum, WEF) on Šveitsi mittetulundusfond, mis korraldab iga aasta jaanuaris Šveitsi idaosas, Davosi mägikuurordis tippkohtumist. Foorumi üritustel kohtuvad äriliidrid, tipp-poliitikud, intellektuaalid ja ajakirjanikud kogu maailmast, et arutada maailma ees seisvaid olulisimaid küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles