USA kohus võib uuesti hakata arutama 1944. aastal hukatud 14-aastase juhtumit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Stinney
George Stinney Foto: SCANPIX

USA kohus kaalub, kas võtta uuesti käsitlemisele 70 aasta tagune juhtum, milles hukati elektritoolil 14-aastane poiss.

Teismeline tumedanahaline George Stinney tunnistati 1944. aastal süüdi kahe valgenahalise tüdruku tapmises ning talle määrati karistuseks surmanuhtlus, edastab ABC News.

Lõuna-Carolinas Alcolus  leiti 8-aastase Mary Emma Thamesi ja 11-aastase Betty June Binnickeri surnukeha päev pärast seda, kui neid oli nähtud suhtlemas Stinney ja ta õega.

Politsei arreteeris Stinney ja ta anti kohtu alla. Ta oli viimase 100 aasta jooksul noorim isik, kellele määrati surmanuhtlus. Juba 1944. aastal tekitas vastuseisu see, et laps hukati elektritoolil.

Poisi pereliikmed ja toetajad leidsid, et kohtuprotsessi ajal tuli pinnale palju vasturääkivusi. Paljud on arvamusel, et Stinney saatuse määras asjaolu, et siis kehtisid USAs mitmed rassistlikud seadused ja reeglid ning mustanahaliste inimõigusi rikuti.

Tõendusmaterjali kõige tähtsam dokument oli Stinney ülestunnistus. Nii see kui ka ülejäänud kohtudokumendid on nüüdseks hävinud.

Stinney järeltulijad ja inimõigusaktivistid nõuavad poisi juhtumi uuesti kiiret läbivaatamist.

Kohus Stinney üle kestis kokku 83 päeva. 1944. aasta väljaanded kirjutasid, et ta tekitas surmanuhtluse täideviijatele probleemi. Stinney oli 157-sentimeetrine ja kaalus 43 kilogrammi.

Ta oli nii väike, et elektritoolile oli teda raske kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles