Kübar: riigikogu tegi rahvakogu ettepanekutest mugava valiku

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Kübar
Urmo Kübar Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Rahvakogu üks eestvedaja, vabaühenduste liidus EMSL töötav Urmo Kübar ütles, et erakonnaseaduse muudatused on küll samm poliitilise konkurentsi elavdamiseks, ent rahvakogus enim toetust leidnud ettepanekutega võrreldes on see samm lühike.

Kübar ütles ERR-i uudisteportaalile, et mitmetes olulistes küsimustes ei ole parlament suutnud pakkuda veenvaid selgitusi, miks nende eelistused rahvakogu ettepanekutest sisuliselt paremad on.

«Näiteks erakondade riigieelarvelise rahastamise puhul eelistas rahvakogu arutelupäev ülekaalukalt varianti, kus raha jagataks kaheks: pool jaotataks võrdselt kõigi parlamenti kuuluvate erakondade vahel ning pool kõigi valimistel osalenud erakondade vahel vastavalt saadud häältele,» lausus Kübar.

See aidanuks Kübara sõnul vähendada vahesid esiteks parlamenti kuuluvate parteide vahel ning teiseks sinna kuuluvate ja valimiskünnise alla jäänud parteide vahel, samas siiski tagades rahva seas enam toetatud erakondadele ka suurema rahastuse.

Kübar rääkis, et riigikogu eelistas selle asemel lihtsalt suurendada valimiskünnise alla jäänud, kuid siiski vähemalt 2 protsendi valijate toetuse saanud erakondade rahastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles