Kultuuriminister ei saa ilmselt esindajat ERRi nõukokku

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu lükkab suure tõenäosusega tagasi rahandusministeeriumi ettepaneku suurendada rahastamise selgemaks muutmise eesmärgil rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu koosseisu ja lisada sinna kultuuriministri esindaja.

Esmaspäeval hakkab riigieelarve baasseaduse eelnõus sisalduvat ettepanekut arutama parlamendi kultuurikomisjon, mille reformierakondlasest esimees Urmas Klaas ennustas tõsist arutelu. «Arutelu tuleb ja kultuurikomisjonis on küll ja küll olnud teemasid, kus eriarvamuste joon ei jookse mööda koalitsiooni ja opositsiooni saadikuid,» ütles Klaas napis kommentaaris.

Kui opositsioonierakonnad avaldasid juba eelnõu esimesel ja teisel lugemisel seisukohta, et kultuuriministri esindajat pole nõukogusse tarvis, siis Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kujundas oma seisukoha alles nüüd.

IRL: pingeid tuleks juurde, aga probleemid jääks

Kultuurikomisjoni IRLi kuuluv liige Andrus Saare ütles Postimehele, et fraktsioon otsustas ettepanekut, mille järgi nimetab kultuuriminister ERRi nõukogusse ühe liikme, mitte toetada. «Põhjus on selles, et me arvame, et see ei lahenda sisuliselt probleemi. See toob nõukogusse pingeid juurde, aga sisulised probleemid jäävad ikkagi õhku,» lausus ta.

Kui rahandusministeerium põhjendas oma ettepanekut sooviga tagada rahastamise selgus ja läbipaistvus, siis Saare sõnul nõustub IRL, et nõukogu võimalused eelarve koostamisel ja kaitsmisel kaasa rääkida ei ole ilmselt piisavad, nagu pole piisav ka eelarve kasutamise järelevalve. Samas on probleemid tema sõnul kestnud pikka aega ja kiirkorras pole neid võimalik lahendada.

Nii leiab IRL tema sõnul, et riigieelarve baasseaduse eelnõust tuleks ERRi käsitlev paragrahv välja võtta ning eelarvet puudutavatele probleemidele lahendus leida edaspidi kultuurikomisjonis.

Toobal: meil on rahvusringhääling, mitte riigitelevisioon

Opositsioonilise Keskerakonna peasekretär, ERRi nõukokku kuuluv Priit Toobal ei näe nõukogu töös aga üldse probleemi, mis parlamendi sekkumist nõuaks. «See mõte on vale ja teostus on vale,» ütles ta. «See, kuidas tahetakse kultuuriministri poolt panna nõukogusse inimest, et ERR saaks justkui endale omaniku või järelevaataja, ei ole okei. Meil on rahvusringhääling, mitte riigitelevisioon.»

Toobal märkis, et kui tõesti oleks tarvis kedagi, kes hoiaks silma peal ERRi eelarve koostamisel ja rahakasutusel, oleks loogiline korraldada see rahandusministeeriumi esindaja kaudu. Samas ei ole tema hinnangul nõukogu koosseisu muutmiseks põhjust. «Kui küsimus oli selles, kes kaitseb ERRi eelarvet, siis seaduses on kirjas, et ERRi nõukogu. Ma ei näe probleemi, miks see ei võiks nii olla jätkuvalt,» lausus ta.

«Seda enam, et nõukogu roll ongi suuresti tegeleda finantside ja strateegilise juhtimisega, mitte sekkuda toimetuse töösse. Kangesti tundub, et kui kultuuriminister tahab esindajat sinna, siis ta tahab sekkuda sisusse, mitte enam finantsküsimustesse. Seda lubada ei tohi,» ütles Toobal.

Sotsid: valitsuse esindajat ei tohi nõukogus olla

Samal seisukohal, et valitsuse esindaja ei peaks ega tohiks nõukogusse kuuluda, on opositsioonilised sotsiaaldemokraadid. «Asja kummaline pool on ka sõnastuses, et rahandusspetsialist peaks nõukogusse tulema kultuuriministeeriumist. Ma ei tea, et me kuskile nõukogusse saadaksime kultuurispetsialisti rahandusministeeriumist. See juba teeb asja pisut koomiliseks,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

Tema sõnul esitab fraktsioon eelnõule taas muudatusettepaneku ERRi käsitlev paragrahv välja võtta, ehkki ühe korra on nii rahanduskomisjon kui riigikogu täiskogu selle tagasi lükanud. «Julgen loota, et kultuurikomisjon toetab seda mõtet,» lisas Nestor nüüd.

ERRi nõukogu küsimuse väljavõtmisele riigieelarve baasseaduse eelnõust on praeguseks toetust avaldanud ka kultuuriministeerium. Ministeeriumi kantsler Paavo Nõgene ütles, et ministeeriumile teadaolevalt on parlamendierakonnad alustanud rahvusringhäälingu seaduse analüüsi, mille käigus soovitakse kujundada seisukoht, kas ja millises mahus oleks vaja praegust seadust värskendada.

«Tulenevalt sellest teeme ettepaneku käsitleda ERRi nõukogu koosseisu küsimust kõnealuse analüüsi ja võimaliku seadusemuudatuse raames tulevikus,» märkis Nõgene kultuurikomisjonile saadetud kirjas.

Riigieelarve baasseaduse eelnõu teise lugemise katkestas riigikogu eelmisel kolmapäeval. Muudatusettepanekute esitamise tähtaeg kukub täna õhtul.

Kehtiva seaduse kohaselt kuulub ERRi nõukokku neli rahvusringhäälingu tegevusvaldkonna tunnustatud asjatundjat ning üks riigikogu liige igast fraktsioonist. Praegu on riigikogu liikmetena nõukogus Priit Toobal, Igor Gräzin, Priit Sibul ja Jaak Allik ning asjatundjatena Agu Uudelepp, Mart Luik, Rain Tamm ja Krista Aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles