Reformierakond kogus ja Keskerakond kaotas toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskerakond kaotas uue aasta alguses detsembriga võrreldes seitse, Reformierakond sai aga juurde viie protsendipunkti võrra toetust, selgus rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Kui novembris toetas Reformierakonda 18 ja detsembris 19 protsenti valijatest, siis jaanuaris kasvas erakonna toetus 24 protsendini, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal. Viimati oli erakonna toetus nii kõrge eelmise aasta suvekuudel.

Populaarsustabelis hoiab siiski napilt esikohta opositsiooniline Keskerakond, mille toetus langes detsembri 32 protsendilt 25 protsendini jaanuaris. Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) toetab uuringu kohaselt 23 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 22 protsenti küsitlusele vastanuist.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles Postimehele, et Keskerakonna reiting oli detsembris ebatavaliselt kõrge ning jaanuaris langes see tavapärasele tasemele. Reformierakonna toetuse kasvu selgitas ta parteile rahuliku perioodiga, kus erakonda pole meedias kritiseeritud.

Ekspert: võimuliitu aitas hea majandusseis

«Koalitsioonierakondi on mõjutanud see, et majanduses on kõik hästi, inimeste rahulolu ja enesekindlus on kasvanud. See on neile positiivseks fooniks, miks nende erakondade reiting on jaanuaris oluliselt tõusnud,» lausus ta.

Opositsiooniparteid pole seevastu saanud tema sõnul viimase kuuga nii palju tähelepanu. «Põhitähelepanu on olnud koalitsiooni tegemistel,» lisas Voog.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi sõnul näitavad uuringutulemused, et olukord hakkab kohalike valimiste järel stabiliseeruma. «On lootus, et ka meie reiting tasapisi taastub. Loodetavasti hakkame vahepealsetest skandaalidest ja arusaamatustest tasapisi üle saama ja inimesed hakkavad meie juurde tagasi pöörduma,» lausus ta.

Tamkivi: reiting sunnib eurovalimistel pingutama

Samas märkis ta, et kui neli parlamendierakonda on reitingutes peaaegu võrdsed, sunnib see kõiki lähenevate Euroopa Parlamendi valimiste eel rohkem pingutama.

«Päris selgelt kuus kohta nelja vahel ei jagune, nii et põhjust on. Kui jaguneks, siis võib-olla lepitaks isegi lihtsamalt,» ütles Tamkivi ja lisas, et praegu on suur vahe, kas europarlamendis saadakse üks koht või kaks. «See sunnib pingutama ja kui reitingud jäävadki Euroopa Parlamendi valimisteni niimoodi kobarasse, siis seda tõsisem kampaania tuleb.»

SDE peasekretär Indrek Saar ei nõustunud aga, et suuremate erakondade võrdne seis võiks europarlamendi valimistel kaasa tuua verisema võitluse. Tema sõnul on eurovalimistel kandidaate vähe ja küllalt palju loeb nende välispoliitiline kompetentsus. «Seal võib-olla mängivad muud tegurid,» ütles Saar, kuid lisas, et kui samasugune seis oleks enne riigikogu valimisi, peaksid valijad küll arvestama hüsteerilise kampaaniaga.

Saar: kaks erakonda muutuvad järjest sarnasemaks

Saare sõnul on jaanuari reitingutest näha, et kohalike valimiste mõju on lahtunud. «Seda on selgelt näha, et see nii on toimunud. Et reitingud oleksid nii ühel tasemel... kui seda üldse on juhtunud, siis väga ammu. Väga võrdne on see seis,» märkis ta.

Tema hinnangul näitavad kuuga toimunud muutused ka seda, kui kiiresti on kõikuva eelistusega valijad vahetanud Keskerakonna Reformierakonna vastu. «See näitab, et nendes erakondades on uskumatult palju sarnast. Ka Euroopa Parlamendis kuuluvad nad mõlemad marginaalsesse liberaalide rühma ning need «liberaalid» muutuvad järelikult ka Eestis järjest sarnasemaks,» lisas Saar.

Riisalo: tuleb põnev ja sisuline poliitika-aasta

IRLi peasekretär Tiit Riisalo pidas positiivseks, et valitsuserakondade ja opositsiooni toetus on sisuliselt võrdsustunud. «Aasta enne riigikogu valimisi on nelja parlamendierakonna toetus sisuliselt samal tasemel ja jääb mõõtmisvea piiridesse. Tuleb põnev ja sisuline poliitika-aasta,» ütles ta IRLi pressiesindaja teatel.

Eesmaa: Keskerakond oli tavalisest vähem pildis

Keskerakonna aseesimehe Enn Eesmaa sõnul pole partei toetuse langemises midagi erakorralist. «Põhjuseks peame eelkõige seda, et oleme detsembris-jaanuaris olnud tavalisest vähem pildis. 25 protsendilise toetusega edestame aga siiski teisi erakondi ning see on tugev toetus. Kui lähtume sellest, et meie eelmine reiting – 32 protsenti – oli veidi ülehinnatud, siis pean 25 protsenti pisut alahinnatuks – reaalne toetus võiks olla kuskil 28 protsendi ümber,» teatas Eesmaa Keskerakonna avalike suhete juhi vahendusel.

«Lähenevad Euroopa Parlamendi valimised aktiviseerivad aga kindlasti kõiki erakondi ning toetusnumbrid jõuavad veel maikuuks mitmeid kordi muutuda,» lisas ta.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 34 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 899 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles