Lõuna-Sudaani vaenupooled allkirjastasid vaherahuleppe

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani Rahva vabastusarmee võitleja.
Lõuna-Sudaani Rahva vabastusarmee võitleja. Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani valitsus ja mässulised sõlmisid eile pärast Etioopias peetud läbirääkimisi vaherahuleppe, lubades lõpetada arvatavalt tuhandeid elusid nõudnud sõja.


Relvarahu sõlmiti Etioopia pealinnas Addis Abebas Ida-Aafrika riikide ühenduse IGAD vahendusel. Vaenupooled lubasid peatada detsembri keskpaigas alanud lahingutegevuse 24 tunni jooksul. Lõuna-Sudaani valitsus on aga vaherahu tagamise suhtes skeptiline, sest opositsiooni hulka kuulub mitmeid erinevaid relvastatud rühmitusi.

Vahendajate ettepanekpeaks pakkuma lahenduse mässuliste juhi Riek Machari konflikti alguses vahistatud 11 kaasvõitleja küsimusele. Tegemist on poliitiliselt mõjukate isikutega, kes vahistati, kui president Salva Kiir süüdistas neid riigipöördekatses.

Teine mässuliste nõudmine oli Uganda sõjaväe taganemine valitsusvägede kõrvalt, ent seda allkirjastamisel ei tõstatatud. Küll aga lubati teemat käsitleda tulevikus.
Kõnelused peaksid jätkuma 7. veebruaril.

Intensiivse konflikti käigus pidid enam kui pool miljonit inimesed jätma oma kodud ning sõjategevuse eest põgenema. Abiorganisatsioonide sõnul on hukkunu vähemalt 10 000 inimest, ent arvu on raske täpsustada. Kõik vaenupooled on toime pannud ka sõjakuritegusid.

Maailma noorim riik Lõuna-Sudaan vajus kaosesse 15. detsembril, kui president Salva Kiir süüdistas Machari riigipöördekatses ning pealinnast Jubas algas relvakonflikt, mis levis sealt teistesse piirkondadesse.Valitsusvägesid toetasid sõjas Uganda üksused, mässuliste poolele tuli üle ka väejooksikuid. Vägivalda õhutas tagant rivaliteet Kiiri dinka hõimu ja Machari nueri hõimu vahel.

USA Valge Maja esindaja Jay Carney tervitas vaherahu sõlmimist esimese olulise sammuna ja ärgitas pooli jõudma ulatusliku poliitilise dialoogini.

Konfliktid Sudaanis ja Lõuna-Sudaanis on sügavalt juurdunud – poliitilisteks liidriteks tõusnud endised mässulised kuuluvad pikalt vaenujalal olnud hõimudesse. Tugeva jälje on jätnud ühtses Sudaanis 1983. - 2005. aastani kestnud kodusõda, millele järgnes 2011. aastal iseseisva Lõuna-Sudaani moodustumine.

ÜRO on saatnud konfliktipiirkonda kokku 12 500 rahuvalvajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles