Ukraina valitsus vaatab koos Euroopa Nõukoguga protestiseadused üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina meeleavaldajate laagris Kiievi kesklinnas tõusevad lõketest suitsupilved.
Ukraina meeleavaldajate laagris Kiievi kesklinnas tõusevad lõketest suitsupilved. Foto: SCANPIX

Ukraina peaminister Mõkola Azarov võttis vastu Euroopa Nõukogu peasekretäri Thorbjørn Jaglandi ettepaneku lubada Euroopa ja Ukraina ekspertidel ühiselt üle vaadata vastuolulised protestiseadused.
 

«Soovitasin vestluses peaminister Azaroviga tal koos meie ekspertidega üle vaadata kogu 16. jaanuaril vastu võetud seadusandlik pakett, et tagada Ukraina seadusandluse vastavus Euroopa Nõukogu standarditele,» ütles vahendas Euroopa Nõukogu pressiteenistus Jaglandi sõnu Šveitsis Azaroviga peetud kohtumise järel.

Jaglandi sõnul on praegu oluline peatada vägivald ja tuua olukord tänavatelt tagasi õigusriikluse piiridesse.

Ukraina võimude dialoog Euroopa Nõukoguga protestiseaduste üle võib olla oluline panus sellesse protsessi, sõnas ta. "Euroopa Nõukogu kiirendab omakorda seadusandliku paketi analüüsimist kindlustamaks, et meie hinnangut saaks kasutada ülemraadas peetavates diskussioonides," nentis Jagland.

Teisipäeval parlamendi ametlikus väljaandes avaldatud seadused keelavad sisuliselt igat laadi avalikud meeleavaldused.

Avalike hoonete blokeerimise eest ette nähtud kuni viie aasta pikkune vanglakaristus ning lihtsustatud on ka rahvaesindajate kohtusse andmise protseduuri. Meeleavaldustel maske või kiivreid kandvad protestijad peavad nüüdsest arvestama rahatrahvi või vahistamisega haldusrikkumise eest.

Keelatud on ka laimu levitamine internetis, selle eest on karistuseks rahatrahv või kuni aasta pikkune töökaristus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles