12 Eesti soomukit on Afganistanist juba koju saadetud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.ee

Praeguste plaanide kohaselt 10. mail Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Camp Bastioni baasis lipu langetav Eesti kontingent on praeguseks juba osa varustusest koju saatnud ja tegeleb hetkel nende asjade hävitamisega, mida tagasi ei tooda.


«Praegu on koju saadetud 12 soomukit ja üht-teist varustusest veel, näiteks side-, meditsiini- ja riidevarustust, mida praegu enam ei kasutata või mis on olnud dubleeritud,» kirjeldas kaitseväe pressijaoskonna ülem kaptenmajor Ingrid Mühling Postimehele.

«Seni kuni kompanii seal oma ülesandeid täidab, ei saa enamust varustusest koju saata,» lisas Mühling. «Praeguse on planeeritud kogu ISAF operatsiooniga seotud varustus tuua koju tänavu oktoobriks-novembriks.»

Koju tuuakse Mühlingi sõnutsi kõik, mis Eestile on riigi kaitseks vajalik. «Kõik soomukid, MAN veoautod ja kogu relvastus, lisaks riide- ja erivarustust, varuosi ning osa laskemoonast, mis vastab vastavatele rahvusvahelistele transpordiseadustele,» loetles ta. «Hinnanguliselt tuuakse koju umbes neljakümne konteineri jagu varustust.»

Helmandis Briti väejuhatuse all teeninud Eesti kompanii varustuse transport Afganistanist Suurbritanniasse on tasuta. Põhjus, miks osa varustust siiski kohapeal ära hävitatakse, peitub Mühlingi sõnul asjaolus, et see on majanduslikult otstarbekam.

«Näiteks tegevust toetanud sõidukite ressurss on lõpukorral, nii et nende kohapeal hävitamine ja Eestis sarnaste ostmine on tunduvalt odavam kui sõidukite transportimine Eestisse,» kirjeldas Mühling. «Samuti hävitatakse laskemoon, mis ei vasta transpordinõuetele, ja osa muud varustust.»

Praegu Helmandis teeniv viimane Eesti jalaväekompanii Estcoy-17 paikneb selle provintsi keskses Camp Bastioni baasis. Lisaks oma edaspidi mittevajaliku varustuse hävitamisele tegelevad Eesti kaitseväelased seal ka Briti ja USA baaside sulgemise turvamisega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles