Ilves: tervishoid on IT-lahendustelt teistest valdkondadest maha jäänud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Liis Treimann / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles Davosis Maailma Majandusfoorumile kogunenud tippjuhtidele tervishoiu alastest väljakutsetest rääkides, et Euroopa tervishoid on IT-lahenduste rakendamisel teistest valdkondadest vähemalt 10 aastat maha jäänud.

«Olukorras, kus ainuüksi demograafilistel põhjustel Euroopa Liidu liikmesmaade kulutused tervishoiule lähiaastatel kasvavad, lubab e-tervise lahenduste ulatuslikum kasutuselevõtt muuta süsteemi efektiivsemaks ning säästa miljardeid eurosid,» ütles Ilves presidendi kantselei teatel.

Ilvese hinnangul peavad iga inimese digitaalselt salvestatud terviseandmed kuuluma sellele inimesele endale, ta peab pääsema ükskõik millal neile ligi ja saama vajadusel otsida ükskõik millisest liikmesriigist parimaid ravivõimalusi.

President märkis, et inimeste terviseandmetesse ja muusse delikaatsesse infosse, selle omandiõigusesse, levitamisse, avalikustamisse ja töötlemisse puutuv on äärmiselt keeruline nii siseriiklike kui Euroopa-üleste seadustega reguleeritud valdkond. «See tähendab, et vajame uut, digiajastule vastavat õigusruumi,» ütles Ilves.

Ilves juhtis aastatel 2011-2012 Euroopa Liidu e-tervise töörühma ning oma kõnes tutvustas ta tervishoiu ümberkorraldamist käsitleva aruande seisukohti, keskendudes sellele, mida saavad Euroopa Liidu liikmesriigid teha, et tervishoid Euroopas oleks tulevikus patsientidele taskukohane ja parima kvaliteediga, ei koormaks riikide majandust ning peaks sammu meditsiini ja infotehnoloogia arenguga.

Davosis osales Ilves majandusele, e-tervisele, digitaalsele arengule ja geopoliitikale keskenduvates arutelurühmades. Tal oli Maailma Majandusfoorumil ka mitmeid kahepoolseid kohtumisi, sealhulgas OECD peasekretäri Angel Gurríaga. Tagasi Eestisse jõuab Ilves täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles