Rahvaliidu fraktsioonile kulub üle 60 000 krooni kuus

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fraktsioonidel on veel üks eelis - neile toob jõuluvana kingitusi.
Fraktsioonidel on veel üks eelis - neile toob jõuluvana kingitusi. Foto: Peeter Langovits

Juhul kui viieliikmelisest Rahvaliidu riigikogu fraktsioonist peaks vähemalt üks liige lahkuma, kaotaks töö kolm fraktsiooni ametnikku. Ametnike ja fraktsiooni juhi palkadele kulub praegu üle 60 000 krooni kuus.


Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele võivad fraktsiooni moodustada ja sellesse peavad kuuluma vähemalt viis sama erakonna kandidaatide nimekirjast valitud riigikogu liiget.

Juhul kui Rahvaliidu fraktsioon lõpetab oma tegevuse, siis kaob ka  fraktsiooni esimehe koht. Fraktsiooni esimehe palk on viiekordne Eesti neljanda kvartali keskmine palk (12 259) ehk 61 295 krooni kuus. Riigikogu liikme palk on 49 036 krooni.

Kaoks ka kolm fraktsiooni ametniku kohta, kelle palk on praegu kokku 49 100 krooni kuus.

Riigikogu pressitalitus märkis, et kuivõrd Rahvaliidu fraktsiooni kadumine on praegusel hetkel vaid hüpoteetiline, tuleb teoreetilistena vaadata ka nimetatud numbreid.

Kui fraktsioon lõpetab oma tegevuse, siis selle fraktsiooni endised liikmed ei saa kasutada fraktsioonile antud õigusi. Näiteks eelnõu esimesel ja kolmandal lugemisel saavad läbirääkimistel sõnavõttudega esineda ainult fraktsioonide esindajad.

Marrandi on minemas

Fraktsiooni lagunemine pole aga sugugi võimatu, sest selle liige Jaanus Marrandi on kindel erakonnast ja fraktsioonist lahkumises, kuid ei tea veel öelda, millal see sünnib.

Marrandi sõnas, et lahkumisotsus on põhimõtteline ja tal tuleb seda teha. «Ma olen öelnud oma lahkumise kohta perspektiivses vormis. Ega ma veel täpselt ei ole seda määratlenud,» ütles Marrandi.

Kuidas ja millal ta lahkub - selleks lubab ta esmalt erakonnakaaslastega aru pidada. Sest Rahvaliidu Järvamaa inimesed oli Marrandi kinnitusel üsna ühel meelel selles, et toetada ühinemist Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni kohta märkis ta, et seda on üsna keeruline koos tegutsemas hoida ning võimalik lagunemine selgub samuti aja jooksul. «Need erimeelsused minu ja Karel Rüütli ning vana kooli Rahvaliidu vahel on suhteliselt ületamatud. Raske on ette kujutada, et inimesed, kes ei kuulu Rahvaliitu, on Rahvaliidu fraktsiooni liikmed ja viivad ellu mingisugust Rahvaliidu poliitikat, mis nende arusaamadega alati võib olla ei ühti,» ütles Marrandi.

Lisaks Rahvaliidu fraktsiooni lagunemisele on praegu õhus ka Villu Reiljani jätkamine riigikogus. Juhul, kui tal tuleb lahkuda, tuleb tema asemele Jaan Õunapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles