Applebaum: «värvilise revolutsiooni» ideaal on surnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastasseis Kiievis jätkub.
Vastasseis Kiievis jätkub. Foto: SCANPIX

Kolumnisti ja ajalooraamatute autori Anne Applebaumi sõnul näitavad sündmused Ukrainas, et nn värviliste revolutsioonide mudel on surnud.

«On aeg loobuda «värviliste revolutsioonide» müüdist: usust, et rahumeelsed meeleavaldajad koos lääne meediakoolituse toetusega tõusevad lõpuks üles ja kukutavad ilma vägivallata korrumpeerunud oligarhid, kes on valitsenud alates 1991. aastast suuremat osa nõukogudejärgsest orbiidist,» kirjutas oma raamatu «Gulag» eest Pulitzeri preemia pälvinud ameeriklane. «Ukraina ajalugu 2004. aasta oranžist revolutsioonist tänaseni on tõestanud, et see usk on osutunud valeks.»

Applebaum märgib, et nende riikide korrumpeerunud liidrid on Venemaa majandusliku ja poliitilise abiga osutunud oodatust tugevamaks ning nad õppinud ka meediaga manipuleerima.

«Ukraina hiljutise ajaloo taustal peaksime loobuma ka teisest müüdist: usust, et Euroopas valitseb endiselt mingit tüüpi külma sõja järgne kord ja USA on selle oluline osa,» lisas Abblebaum, kelle sõnul pole Ühendriigid Ukrainas toimuvale adekvaatselt reageerinud.

«Võtab aega, et need uued tõed juurduksid, kuid kui ukrainlased mõistavad, et värvilise revolutsiooni ideaal on surnud ja läänel puuduvad vahendid seda elustada, võivad sellel olla tagajärjed,» jätkas Applebaum. «Kui rahumeelsed meeleavaldused ei tööta, võidakse loogiliselt järeldada, et on aeg kasutada vägivalda.»

«Ukraina vajab aeglast, sügavat ja kultuurilist muutust, mida juhiksid ukrainlased, kes tahavad elada vähemkorrumpeerunud riigis. Nad peavad looma tugevad alternatiivsed institutsioonid nagu meedia, ametiühingud või koolid ja ka poliitilised organisatsioonid. Nad peavad veenma oma ärimehi keskkonda muutma. Nad peavad leidma ettevõtted, mis keelduvad suhtumisest «äri nagu ikka».»

«Me peame hakkama tõsistesse ohtudesse suhtuma tõsiselt. [---] Kui me tahame kasutada sanktsioone, siis peaksid need olema tõelised majandussanktsioonid ja me peaksime need suunama tõeliste kurjategijate vastu nii Moskvas kui ka Kiievis,» märkis Appblebaum, kelle sõnul peaksid  lääneriigid tunnistama oma varasema poliitika nõrkust ning olema valmis tagasilöökideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles