Kirik pani müüki ülempreestri kodu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka teised Eesti kogudused on hädas neile kuuluvate hoonete korda tegemisega.
Ka teised Eesti kogudused on hädas neile kuuluvate hoonete korda tegemisega. Foto: Kalev Saar / Scanpix

Saaremaal pandi müüki õigeusu kiriku ülempreestri kodu, et saad raha kogudese hoone korda tegemiseks.

Eesti apostlik-õigeusu kirik plaanib müüki panna Kuressaare linnas Allee 10 asuva elumaja, et rahastada pühakoja juures asuva teise laguneva kogudusehoone kordategemist, kirjutab Oma Saar.

Teema on mõnes mõttes delikaatne, kuna müüki pandud majas on üle 50 aasta elanud koguduse ülempreester.


«Kohe kindlasti ei ole kellelgi plaanis auväärt preestrit tänavale tõsta,» ütles EAÕK Varahalduse juhataja Margus Lepvalts ja kinnitas, et nende kirik soovib tagada oma vanadele preestritele elamisväärsed elutingimused.

Kirikuvalitsuse vaimulik liige, preester Andreas Põld sõnas, et ta ei toeta selle maja mahamüümist ja enne tuleks üle vaadata muud võimalused.


Siiski on isa Andrease sõnul praegu tegemist protsessiga, mis on juba liikuma pandud ning ehkki praeguste elanike jaoks võib tegemist olla emotsionaalselt raske asjaga, tuleb mõista, et Allee tänava maja on amortiseerunud.

Seal elab koi ja lokkab hallitus, majas on kuivkäimla, puuduvad igasugused sanitaartingimused jne.

«Inimestel peavad 21. sajandil olema elementaarsed hügieenivõimalused,» ütles isa Andreas.

Tema sõnul on kavas taastada Lossi tänaval kiriku kõrval kogudusemaja, kus vaimulikud saaksid endale eluaseme. Lisaks rajataks sinna ka n-ö sotsiaalkorterid kirikuga seotud inimestele ja muud kirikueluks vajalikud ruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles