Holokausti uurija andis protestiks preemia tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad avaldamas meelt novembris Budapestis avatud Miklós Horthy kuju vastu.
Protestijad avaldamas meelt novembris Budapestis avatud Miklós Horthy kuju vastu. Foto: SCANPIX

Ameerika professor ja tuntud holokausti uurija Randolph L. Braham andis protestiks Ungari võimude tegevuse vastu tagasi talle omistatud riikliku preemia.

«Pärast viimaste aastate arenguid Ungaris tegin ma selle otsuse väga raske südamega,» põhjendas New Yorgi ülikooli professor Ungari riiklikule uudisteagentuurile MTI saadetud kirjas.

91-aastane Braham pälvis preemia 2011. aastal oma töö eest Ungaris toimunud holokausti uurimisel. Samuti nimetati Budapestis asuva holokausti muuseumi üks osakond tema auks. Pettunud Braham soovib nüüd, et tema nime sellega seoses ei kasutataks.

«Mind on šokeerinud ajaloo võltsimise kampaania, mille eesmärgiks on Horthy aja puhtakspesemine,» märkis Braham, viidates 1920-1944 Ungarit juhtinud vastuolulisele Miklós Horthyle, kelle ajal võeti vastu mitu juutide-vastast seadust, mis viis hinnanguliselt 450 000 Ungari juudi surmani.

Brahami sõnul algas ajaloo ümberkirjutamise kampaania vahetult pärast peaminister Viktor Orbáni võimuletulekut 2010. aastal. Orbánkinnitusel on taolised väited aga alusetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles