Reinsalu: Euroopa peab reageerima Ukraina olukorrale resoluutselt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann / Postimees

Kaitseministri ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu sõnul ei ole Ukraina puhul küsimus enam Euroopa integratsioonis, vaid ühiskonna toimimises ja riigi terviklikkuses ning seetõttu peab Euroopa reageerima sealsele olukorrale ühtselt ja resoluutselt.

«Ukraina peab naasma demokraatliku õigusriigi toimimise juurde, mis tähendab seda, et meeleavaldusi piiravad seadused tuleb ümber vaadata ja ebademokraatlikud sätted tühistada ning isikud, kes on süüdi vägivallas ja inimeste hukkumises, tuleb võtta vastutusele,» ütles Reinsalu Postimehele.

Tema sõnul toetab IRL ka Euroopa Rahvapartei partnererakondade seisukohta, et kriis tuleks lahendada vägivalla asemel poliitilisel teel ehk valimiskastide juures erakorralistel presidendivalimistel.

See on praegu kõige kriitilisem, et poliitilised hinnangud, mis tulevad, oleksid orkestreeritud ühtselt.

Reinsalu pidas oluliseks, et Euroopa poliitilised jõud, kes soovivad Ukraina integreerumist, väljendaksid oma seisukohti, kutsuksid režiimi hoiduma vägivallast ja toetaksid läänesuunalise kursi toetuseks rahulikult meelt avaldavaid Ukraina inimesi.

Ka Eesti poliitikud peaksid tema hinnangul aitama partneritele vahendada adekvaatset pilti Ukrainas toimuvast, et lääne kogukond oleks võimeline ühiselt ja selgelt olukorrale reageerima. «See on praegu kõige kriitilisem, et poliitilised hinnangud, mis tulevad, oleksid orkestreeritud ühtselt,» ütles ta.

Samuti tuleks tema hinnangul kaaluda tegelike sanktsioonide kehtestamist vägivallas süüdi olevate inimeste vastu nii Moskvas kui Kiievis, nagu pakkus kolumnist ja ajalooraamatute autor Anne Applebaum.

Ukraina olukorra erakorralisust arvestades sõitsid riigikogu väliskomisjoni esimees, IRLi kuuluv Marko Mihkelson ja erakonna peasekretär Tiit Riisalo täna kaheks päevaks Kiievisse, et kohtuda poliitikute, ajakirjanike ja analüütikutega. «Soovin ka Euroopa Rahvapartei juhtide tasemel koondada ühist toetust demokraatlikule suunale Ukrainas,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles