Lasteaia lõpupidu neelab umbes tuhat krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia lõpupidu on üks pidulikumaid üritusi lapsele.
Lasteaia lõpupidu on üks pidulikumaid üritusi lapsele. Foto: Kristjan Teedema

Lasteaiad saadavad lähipäevadel pidulike aktuste ja meelolukate üritustega oma rüpest ära peatselt kooliteele minevad lapsed. Lapsepõlve ühe tähtsama päeva kulud panevad aga lapsevanemate rahakotile päris korraliku põntsu.

Sel reedel on pidulik lõpuaktus Jaan Poska lasteaia vanemal rühmal. Aktusel saadavad lasteaiast lahkuvad lapsed ära kõik nooremad rühmad, igaüks oma etteastega esinedes.

Kehvade ilmade kartuses on morsilaud kaetud lasteaia juures ning pärast sõidetakse koos vabaõhumuuseumisse. «Sealses koolimajas viivad muuseumitöötajad lastele läbi koolitunni, nagu see toimus vanasti,» ütles lõpurühma õpetaja Kadri Arman. Kui palju selline pidu lastevanematele maksma läheb, ei osanud ta öelda, sest ürituse korralduse ongi vanemad enda peale võtnud.

Elvas lasteaias Õnneseen on koolimineval rühmal kombeks kaks nädalat enne pidulikku aktust teha ööpidu «Viimane öö lasteaias». Sel reedesel õhtul lapsed koju ei läinud, vaid pidasid lasteaias öödiskot, tegid lasteaias ringkäigu, sõitsid hoovis ringi ATVdega ja meisterdasid lasteaia õuele mälestuseks kividest kilpkonna, millele jäädvustati igaühe nimi. «Laupäeva hommikul lapsele järele minnes olid kõik lõpetajad küll väga heas tujus, aga selgelt väsinud,» naeris üks lapsevanematest.

Sel reedel toimub lastele pidulik lõpuaktus, pärast seda on lapsevanemad kutsunud õhtuks sõbrad-sugulased ühisele peole.

Ühe lõpetava tüdruku ema Pireti sõnul on ürituse suurim kulutus uus peorüü. «Kleit maksis 500 krooni, kingad saab loodetavasti 200 krooniga kätte. Soengu teen ise,» loetles ta. Õpetajatele kingituste ja ülejäänud personalile lillede ostmiseks kogutakse kokku 80-90 krooni, õhtune pidu maksab veel 40 krooni. «Lootsin 1000 krooniga hakkama saada ja ilmselt jääb veidi alla sellegi,» märkis ta.

Tallinnas üle 1000 krooni

Tallinnas lasteaeda lõpetava tütarlapse emal Inesel kulub lõpupeole üle 1200 krooni. Lasteaia pikniku ja õpetajate kingituste jaoks koguti lastevanematelt 400 krooni, lastele mälestuseks kingitava raamatu jaoks veel 275 krooni. «Osa lapsevanemaid loobuski raamatust, sest see on nii kallis,» tõdes naine. Peokleidi ostis ta emotsiooni ajel Inglismaalt ja maksis selle eest 25 naela, valged sussid maksavad vaid 100 krooni ringis. «Arvan, et kokkuvõttes saime veel suhteliselt odavalt hakkama, sest tean tuttavaid, kelle lasteaia lõpupidu palju enam maksma on läinud,» ohkas Ines.

Tallinna Liivamäe lasteaeda lõpetava Geidy ema Pille Ruusi kulud on veelgi suuremad, kuna tema tütar käib liitrühmas, mille lõpetab ainult kaks last. Seetõttu tuleb nii peokulud kui õpetajatele tehtavad kingituste raha kanda kahe pere rahakotist.

Neil on plaanis pärast aktust pidada koos rühmalastega pidu oma kooli hoovis ja sellega õnneks suuri kulusid ei kaasne.

«Aga muidu on kõik nii, nagu korralik lõpetamine ikka käib – ostetud on lõpukleit, sukapüksid ja kingad,» loetles Ruus. Riietusele läks kokku 759 krooni. Lasteaia kombe kohaselt kingitakse lõpetavatele lastele peale joonistusmappide ka mälestuseks raamat, mis tuleb emal endal vastavalt oma võimalustele osta. Naksitrallide rühma lõpetav Geidy saab «Jälle need naksitrallid», mille hind oli samuti ligi 300 krooni.

Aktusele tuleb osta kringel, limonaadi ja muud näksimist. Neljale õpetajale mälestuseks kingitakse ühispildiga kohvitassid. Nende kulude suurust Ruus veel ei teadnud.

«Umbes 1500-kroonise väljaminekuga arvestasin praegu. Eks tuleb üle elada, õnneks on mul vaid üks laps, kes lõpetab,» tõdes naine.

Varakult varutud soodne peorüü

Poiste peoriietele kulub enamasti rohkemgi raha, sest neile tuleb selga osta pluus, püksid, vest, lips, millest juba igaüks omaette maksab ligi 300-400 krooni.

Tartus Midrimaa lasteaeda lõpetava poja ema Ruth on aga eeskujulikult säästlik olnud – tema on peoriided varunud juba varasematel aastatel, kui soodsatele pakkumistele peale sattunud. Näiteks pükste, vesti ja pintsakuga komplekt on ostetud aastaid tagasi umbes 200 krooni eest. Pluusi kinkis vanavanaema, kingad leiti taaskasutuspoest vähem kui 100 krooni eest.  Õpetajate kingitused ostetakse juba õppeaasta jooksul lastevanematelt kogutud kuluraha eest. «Lõpupeost kallimaks läheb kingitus pojale - lubasime talle uue ratta,» märkis naine.

Midrimaa lasteaia tänavune lõpurühm on tegelikult igal kevadel käinud õppeaasta lõpupiknikul kuskil linnast väljas, näiteks Elistveres. Sel aastal toimub päev varem pidulik aktus ja reede lõunal lähevad õpetajad koos rühmaga Tähtvere mänguväljakule. Lapsevanemad liituvad igaüks nii varakult, kui töökohustused lubavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles