Postimees Ukrainas: Öine Kiievi kesklinn kubiseb pesapallikurikaid ja maske kandvatest protestijatest

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad püstitasid täna öösel Kiievis jätkuvalt barrikaade.
Protestijad püstitasid täna öösel Kiievis jätkuvalt barrikaade. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kiievi lennujaamast kesklinna poole sõites on kuulda, kuidas taksojuht sõnab kolleegile: «Sõidan barrikaadidele». Hinnang on seda täpsem, et kui detsembri algul olid protestijad üle võtnud Iseseisvuse väljaku, siis nüüdseks on selle äärtesse kerkinud mitmemeetrised jääd täis kottidest kaitsevallid. Tänavatel on näha aga hulgaliselt mehi, näo ees maskid ja käes pesapallikurikad, raudlatid või puust toikad.

 Kui esialgu tekitavad viiesed relvastatud meestekambad ebakindlustunnet, siis möödub see üsna kiirelt, sest meeleolu on protestijate seas rahulik.

Valitsuskvartali juures on öösel kella poole kolme ajal näha kümneid inimesi, osa soojendab end tünnlõkete ääres, teised lõhuvad raudkangidega jäätunud maad, et barrikaad nende ja miilitsa eriüksuslaste vahel saaks üha kõrgemaks kerkiks.

Jääkottide äärde on keegi asetanud kimbu lilli, mälestamaks surma saanud meeleavaldajad. Valli taga paarikümne meetri kaugusel seisavad Berkuti read, kilbid üksteise kõrval.  Mõlemad pooled lihtsalt vaatavad üksteist. Ühel hetkel sõnab üks maskiga protestija mulle, et parem oleks lahkuda, sest võib oodata provokatsioone, ohvreid pole aga vaja. «Naised ei peaks siin praegu olema, homme päeval on teine lugu,» ütleb ta.

Euromaidanil on ühe tünnilõkke ääres näha kiivrit kandvat meest, kellel on peakatte külge kinnitatud Eesti lipp. Tegemist on Eestist pärit Igoriga, kes oma sõnul on Ukrainas juba mõnda aega olnud. «Inimesed on siin rahulikud, tõenäoliselt ohtlikumaks olukord ei lähe,» sõnab ta.

Igori hinnangul on kindel see, et protestijad oma eesmärgi saavutavad ja Ukraina Euroopasse pääseb. «See ei juhtu kindlasti sel aastal või järgmisel, aga viie-kümne aasta jooksul küll, » ütleb mees.  

Protestide muutumist vägivaldseks Igor ei usu. «Vaata siin ringi, kõik poeaknad on terved, kõik töötab. Me kõik mäletame aprillirahutusi Eestis, kuid siin pole tegu millegi sellesarnasega. Kiievis protestivad tavalised inimesed» ütleb Igor ja lisab, et ei kujuta samas ette, kuidas selline elustiil näiteks perekonnaeluga kokku sobib. Ise on mees protestima tulnud, kuna elab praegu Ukrainas, kannab ukraina perekonnanime ja arvab, et meeleavaldused on asja eest.

Otse Euromaidani kõrval asuva hotelli Ukraina fuajee on protestijad samuti hõivanud. Toolid on täis magavaid väliriietes inimesi, kurikad ja kaikad jalge ees. Kes vahepeal üles ärkab, saab baarist tasuta jooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles