Tartu Ülikool: eelistame sisseastumiseksami tegemist tulevases õppekeeles

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksam.
Eksam. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu Ülikoolis toimub õpe valdavalt eesti keeles, seetõttu eelistatakse ka sisseastumiseksamite andmist selles keeles, ometigi on teatud erialadele soovijatel võimalik eksamil vastata ka vene või inglise keeles.

MTÜ Vene Kool Eestis pöördus ülikoolide poole palvega tulla vastu vene koolide lõpetajatele ning anda neile võimalus sooritada sisseastumiseksamid vene keeles. MTÜ korraldas möödunud aasta lõpul küsitluse vene koolide gümnaasiumiastme õpilaste seas ning sai teada, et 91 protsenti lõpetajatest sooviks näiteks bioloogia eksamit sooritada vene keeles.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo märkis, et kuigi sisseastujate profiil on väga mitmekeelne, on Tartu ülikool valdavalt eestikeelne ning pärast sisseastumist toimub õppetöö eesti keeles. «Venekeelseid õppekavu Tartu Ülikoolis ei ole. Sellepärast eelistame, et sisseastujad sooritaksid sisseastumiseksamid eesti keeles kui tulevases õppekeeles,» sõnas Karo.

Seetõttu pole ka vene keeles sisseastumiseksami sooritamise võimalust kooli vastuvõtueeskirjas reguleeritud.

«Vaatamata sellele on TÜ mõnede teaduskondade tasandil paindlik ja arvestanud venekeelse sisseastujaga. Näiteks on sisseastujatel võimalus sooritada akadeemilist testi nii eesti kui ka vene keeles. Akadeemiline test on kohustuslik ajakirjanduse ja kommunikatsiooni, psühholoogia, riigiteaduste ning sotsioloogia, sotsiaaltöö ning sotsiaalpoliitika õppekavale kandideerimisel. Lisaks saab testi väga hea tulemuse korral sisse astuda eritingimustel ükskõik millisele õppekavale. Seega saab ka võimekas vene keelt kõnelev noor oma teadmisi näidata venekeelsel akadeemilisel testil ning soovitud õppekavale sisse saada,» sõnas Karo.

«Samuti on ka loodus- ja tehnoloogiateaduskonna ja arstiteaduskonna kirjalikul sisseastumiseksamil (bioloogia, keemia, füüsika, geograafia) võimalus anda vastuseid nii vene kui ka inglise keeles,» lisas spetsialist.

«Ülejäänud sisseastumiseksamite puhul ei ole fikseeritud võimalust eksami sooritamiseks vene või mõnes muus keeles, kuid eksamikomisjoni esimehel on õigus võtta eksamit vastu mis iganes keeles – valmisolek selleks sõltub konkreetsest eksamikomisjonist,» lausus Karo.

«Lisaks rõhutaksin, et kõigile neile, kelle eesti keele oskus pole piisav selleks, et end eestikeelses akadeemilises keeleruumis mugavalt tunda, pakub ülikool süvendatud eesti keele õppimise võimalust,» sõnas ta.

Tartu ülikoolis on võimalik sisse astuda ka ingliskeelsetele õppekavadele, näiteks majandus- või arstiteaduskonda ning läbida kogu õpe inglise keeles. Nendele õppekavadele sisseastumise eelduseks on võõrkeele oskus vähemalt B2 tasemel ning ka eksam toimub inglise keeles. Avalduste esitamine ingliskeelsetele õppekavadele kestab kuni 16. aprillini 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles