TTÜ: vene noorte huvi emakeeles õpinguid alustada väheneb pidevalt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli maskot Juulius.
Tallinna Tehnikaülikooli maskot Juulius. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Vastuseks MTÜ Vene Kool Eestis palvele korraldada ülikoolides venekeelseid sisseastumiseksameid märkis Tallinna Tehnikaülikool, et neil toimub vastuvõtt nii eesti- kui venekeelsete riigieksamite alusel. Samas on näha, et vene noorte huvi esimesel aastal oma emakeeles ala õppida väheneb pidevalt.

TTÜ õppeprorektor Jakob Kübarsepp märkis, et TTÜs toimub vastuvõtt kahe kandideerimisel arvesse võetava riigieksami alusel ning neid sooritatakse teatavasti vastava kooli õppekeeles (nii eesti kui vene keeles.).

«Vaatamata sellele, et sisseastumiseksameid ei korraldata, on TTÜ aastaid pakkunud venekeelse õppega koolidest sisseastujatele paljudel erialadel võimaluse õppida enamikke esimese õppeaasta õppeaineid vene keeles,» märkis Kübarsepp. «Paralleelselt emakeelsete (vene keel) õpingutega pakutakse võimalust täiendada eesti keele oskust.»

«Kõik sisseastujad on teadlikud, et alates teisest õppeaastast on õpe eestikeelne. Viimaste aastate arengud näitavad, et venekeelsetest koolidest tulnute huvi moodustada esimesel õppeaastal venekeelseid õppegruppe (paralleelselt eestikeelsetega) on kiirelt vähenemas. Põhjuseks on vene õppekoolidest õppima asunute aasta- aastalt paranenud eesti keele oskus,» tunnustas samas õppeprorektor.

MTÜ Vene Kool Eestis pöördus ülikoolide poole palvega tulla vastu vene koolide lõpetajatele ning anda neile võimalus sooritada sisseastumiseksamid vene keeles. MTÜ teatas Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli rektoritele saadetud kirjas, et korraldas möödunud aasta lõpul küsitluse vene koolide gümnaasiumiastme õpilaste seas ning selgitas välja, et enamik õpilasi eelistaks kõrgkoolide sisseastumiseksameid teha oma emakeeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles