BBC dokumentaalfilm: Liibüa diktaator röövis ja vägistas teismelisi tüdrukuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Suurbritannia ringhääling BBC tegi dokumentaalfilmi, mis paljastab, et Liibüa endine diktaator Muammar Gaddafi röövis teismelisi tüdrukuid seksiorjadeks.

Dokumentaalfilm põhineb ohvrite ja pealtnägijate informatsioonil, edastab International Business Times.

Nende sõnul valis Gaddafi oma ohvrid välja kui külastas koole. Pidades õpilastele kõne, silmitses ta samal ajal tüdrukuid. Hiljem saatis ta oma julgeolekuagendid välja valitud lapsi röövima.

Dokumentaalfilmi allikate kinnitusel oli Gaddafil mitu paika kus ta harrastas seksimänge. Üks neist olevat asunud Tripoli ülikooli, kus oli ka täisvarustusega günekoloogilise läbivaatuse ruum. Arstid vaatasid tüdrukud seal enne Gaddafi juurde saatmist läbi.

«Osa ohvritest olid vaid 14-aastased. Julgeolekuametnikud viisid diktaatorile tüdrukud, kes olid talle silma jäänud. Nad olid alles lapsed, mitte täiskasvanud,» lausus Tripoli ühe kooli õpetaja.

Filmi näitab, et osasid röövituid kasutas Gaddafi kauem ja kui nad diktaatori käest pääsesid, olid nad vigased.

«Üks ohvritest kadus. Teda otsisid nii ta isa kui vennad, kuid nad ei leidnud teda. Üks teine tüdruk leiti kolm kuud pärast ta kadumist tapetuna ja vägistatuna pargist. Ta suri vigastuste tagajärjel,» sõnas ühe õpilase vanem.

Osadest röövitud tüdrukutest aga said Gaddafi isiklikud ihukaitsjad.

Ohvritele psühholoogilist abi andnud psühholoogi Seham Sergewa sõnul kasutas Gaddafi kogu aeg sama meetodit. Esmalt ta vägistas ja kasutas muul seksuaalsel viisil tüdrukuid ära, hiljem aga andis nad oma poegadele «mängida». Kõige lõpuks aga jõudsid nad Gaddaf valitsuse kõrgete ametnike kätte.

Dokumentaalfilmis astub üles ka Gaddafi endine protokolliülem Nuri al-Misrami, kelle sõnul oli diktaatoril seksuaalprobleeme. Ta olevat seksuaalhuvi üles näidanud ka teismeliste poiste suhtes.

Diktaatori elust räägib filmis samuti Liibüa endise välisministri Mansur Kikhiani lesk. Tema sõnul lasi ta need ohvrid, kes surid külmutada ning käis aegajalt nende surnukehi vaatamas.

BBC 4 näitab uut dokumentaalfilmi 3. veebruaril.

Mummar Gaddafi valitses Liibüas 1969. – 2011. aastani, mil lahvatas kodusõda. Rahvaheline Kriminaalkohus andis välja tema vahistamiskäsu ning teda süüdistati inimsusevastastes kuritegudes.

Mässulised tabasid ja tapsid Gaddafi 20. oktoobril 2011. aastal ta kodulinna Surti lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles