President Ilvese hinnangul ei tohiks topeltkodakondsusega neiult Eesti kodakondsust võtta

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass
Eesti pass Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilvese arvates ei tohiks Eesti riik võtta kodakondsust 13-aastaselt Kohtla-Järve tüdrukult, kelle isa olevat tütre mõtlematult Vene kodanikuks teinud.

«Loodan, et meie riigimasin peatub enne, kui hakkab Kohtla-Järve 13-aastaselt tüdrukult ära võtma Eesti kodakondsust. See otsustamine tuleks edasi lükata, kuni ta on 18-aastane ning saab täisealisena loobuda Venemaa kodakondsusest, mille isa talle nelja aasta eest Vene konsuli soovitusel võttis,» kirjutas president Ilves oma Facebooki leheküljel.

Ilvese sõnab postituses, et  tüdruku isa ei olevat teadnud, et Eestis on topeltkodakondsus keelatud. «Milles see tüdruk süüdi on? Palun ametnikelt inimlikkust ja mõistmist,» lisas president.

Täna langes riigikogu menetlusest välja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille tagasilükkamise poolt oli 38 ja vastu 37 riigikogu liiget.

Kodakondsuse seaduse muutmise eelnõu lähtus Eestis sündinud ja 2001. aastal naturalisatsiooni korras Eesti kodanikuks saanud tüdruku juhtumist. Nimelt astus lapse isa 2009. aastal Vene Föderatsiooni kodakondsusesse. Toona võttis isa naaberriigi konsuli soovitusel Venemaa kodakondsuse ka oma tütrele, teadmata midagi sellest, et Eestis on topeltkodakondsus keelatud, selgitas täna eelnõud kaitsnud Jevgeni Ossinovski.

«Mul on piinlik, et riigikogu enamusel on lihtsalt ükskõik, mis saab ühest lapsest ja ühest perekonnast. Selle kalgi ükskõiksuse tõttu võetakse lapselt nüüd kodakondsus ära ja ta peab taotlema Eestis elamiseks elamisluba,» ütles Ossinovski. «On ülimalt kahju, et saadikud ei vaevunud leidma bürokraatlikule probleemile sisulist ja inimlikku lahendust. Last ei tohi karistada selle eest, et tema vanemad on teinud teadmatusest vea,» lisas ta.

Sotsiaaldemokraatlik erakond teatas täna, et eelnõu autorid soovisid täiendada seadust sättega, mille kohaselt ei võeta Eesti kodakondsust ära neilt isikutelt, kes tõendavad, et ei saa endast mitteolenevatel põhjustel teise riigi kodakondsusest loobuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles