Lukas: Eesti kulutagu teadusele 3 protsenti riigi rikkusest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Haridusminister Tõnis Lukase hinnangul peab Eesti kümne aastaga tõstma teadusele ja arendusele kuluva raha osakaalu enam kui poolteist korda.

«Esialgse kokkuleppe kohaselt võtab Eesti eesmärgiks saavutada aastaks 2020 teadus- ja arendustegevuse investeeringute tase 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT),» ütles Lukas täna Brüsselis euroliidu teadusministrite strateegiakohtumisel.

«Teadus- ja arendustegevuse kasv on Eestis olnud kiirem kui teistel uutel Euroopa Liidu liikmesriikidel. Selline kasvutempo lubab eeldada, et strateegia «Euroopa 2020» siseriiklikud eesmärgid täidetakse,» ütles Lukas.

Eesti konkurentsivõime kava kohaselt peaks järgmisel aastal avalik sektor kulutama teadus- ja arendustegevusele 1,3 protsenti SKTst ning koos era- ja kolmanda sektoriga peaks see protsent kerkima 2 protsendile.

Haridusministeeriumi teatel on see tase iseloomulik kõrgtehnoloogilistele riikidele ning ületab Euroopa Liidu keskmist.

Euroliidu konkurentsivõime nõukogu teadusministrid arutavad tänasel kohtumisel Brüsselis strateegiat «Euroopa 2020» ning Lukase sõnul on jätkuvalt eesmärk tõsta Euroopa keskmisena teadusvaldkonna investeeringute maht 3 protsendile SKTst.

Ministri väitel aitab eesmärkide saavutamisele Euroopa Liidu tasandil kindlasti kaasa ühine Euroopa teadusruum, mis aitab teadusressursse paremini ära kasutades töökohti luua ja tõsta Euroopa konkurentsivõimet.

Eesti peab tema sõnul oluliseks, et teadus- ja arendustegevuse rahastamine sõltuks eelkõige tulemustest ning oleks kooskõlas strateegia «Euroopa 2020» eesmärkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles