Reinsalu: Kross võib ohustada teatud jõude, mitte aga riigisaladust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu ütles täna riigikogu infotunnis, et tema nõunik Eerik-Niiles Kross võib kujutada endast Tallinna ühe opositsiooniliidrina ohtu teatud poliitilistele jõududele, mitte aga riigisaladustele, millele juurdepääsu pole Krossil seni vaja läinud.

Reinsalu lükkas tagasi Eesti Päevalehe väite, mille järgi olevat ta andnud Ameerika Ühendriikidele lubaduse, et Kross ei saa iialgi Eestis riigisaladuse luba. «Mingid institutsioonid ei ole mulle esitanud ametlikke nõudeid, mis puudutab Krossi staatust Eesti riigi teenijana või seda, millised on tema õigused,» ütles ta.

Reinsalu sõnul ei ole Krossil riigisaladuse luba seni vaja läinud, kuid enda kinnitusel pole tal takistusi seda vajaduse tekkides tulevikus taotleda. Tema sõnul väljastavad riigisaladuse luba julgeolekuasutused vastavalt Eesti, mitte teiste riikide seadustele.

Keskerakondlase Priit Toobali küsimusele, kas Kross ei pruugi siiski riigisaladusega kokku puutuda ja seda ohustada, vastas Reinsalu: «Ma arvan, et ta on ohuallikas Tallinnas ühe opositsiooniliidrina teatud jõududele, aga kindlasti mitte ei ole ta ohuallikas sellele, mis puudutab riigisaladuse kaitset ja julgeolekuabinõusid kaitseministeeriumis või selle valitsemisalas.»

Hiljem märkis kaitseminister ka, et Krossiga seotud spekulatsioonide hoogustumisel on oma osa nii juba möödunud kohalikel valimistel kui ka neil valimistel, mis on alles ees. «Ma arvan, et siin kindlasti ei ole mõtet sellele kiusatusele järele anda ja liikuda spekulatsioonide võimendamise suunas,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles