Allikad: Süüria on loovutanud alla viie protsendi kemikaalidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Süüria on loovutanud vähem kui viis protsenti oma keemiaarsenali ohtlikematest ainetest, ütlesid Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonile (OPCW) lähedal seisvad allikad.

Rahvusvahelise keemiarelvade hävitamise plaani raames on jaanuaris viidud Süüria Latakia sadama kaudu riigist välja kaks 16-tonnist saadetist esimese kategooria kemikaale.

Esialgse plaani kohaselt pidanuks 31. detsembriks riigist lahkuma 700 tonni kemikaale. Protsess on julgeolekuolude, halva ilma ja teiste tegurite tõttu veninud ja ajakavast nädalaid maas.

Allikate kohaselt kavatseb OPCW juhtkond avaldada neljapäeval Haagis Süüriale survet ja «tuletada neile meelde nende kohustusi».

ÜRO heakskiidu saanud plaan näeb ette 1290-tonnise deklareeritud keemiarelvaarsenali hävitamist 30. juuniks. Kemikaalid viiakse Norra ja Taani kaubalaevadega Itaaliasse, kus nende hävitamise võtab üle erivarustusega USA mereväe alus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles