Sotsid tegid taas ettepaneku säilitada Kohtla-Järve tüdrukule kodakondsus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid algatasid täna uuesti eelnõu, mis võimaldaks Kohtla-Järvel elaval 13-aastasel topeltkodakondsusega tüdrukul säilitada Eesti kodakondsuse.

Praegu näeb seadus ette, et kui Eesti kodanik on saanud ka mõne muu riigi kodakondsuse ega ole eelnevalt Eesti kodakondsusest loobunud, algatab politsei- ja piirivalveamet kodakondsuse kaotanuks lugemise menetluse. Eelnõu annaks topeltkodakondsusega inimesele võimaluse Eesti kodakondsus siiski säilitada, kui teise riigi kodakondsusest loobumine on võimatu, ohtlik või ebamõistlikult keeruline.

Muudatus on ajendatud 2009. aastal hargnema hakanud juhtumist, kus Eestis sündinud ja 2001. aastal naturalisatsiooni korras Eesti kodanikuks saanud tüdruku isa võttis nii endale kui oma tütrele Venemaa konsuli soovitusel Vene Föderatsiooni kodakondsuse, teadmata, et Eestis kehtib topeltkodakondsuse keeld.

Eelnõu seletuskirja kohaselt saab Venemaa kodakondsusest loobuda aga vaid juhul, kui lisaks lapsele on ka üks tema vanem muu riigi kodanik. Eesti määratlemata kodakondsusega inimest, nagu on lapse ema, muu riigi kodanikuks ei peeta, mistõttu pole vanematel võimalik taotleda lapse kodakondsusest vabastamist.

Eelnõu autori, sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski sõnul on topeltkodakondsuse probleem tegelikult laiem, puudutades sadu perekondi. Tema sõnul võttis riik sel põhjusel mullu Eesti kodakondsuse 90 inimeselt, kelle seas oli 23 alaealist.

Riigikogu arutas opositsioonipoliitikute ettepanekut üleeile, kuid lükkas selle napi häälteenamusega tagasi. Eelnõu tagasilükkamise poolt oli 38 koalitsioonisaadikut, vastu aga 37 opositsiooni kuuluvat riigikogu liiget. Arutelul viidati, et eelnõu ei toetanud ka valitsus, kelle hinnangul muudaks see ilma sisulise vajaduseta Eesti kodakondsuspoliitika põhimõtteid.

Samal päeval võttis 13-aastase Kohtla-Järve tüdruku toetuseks sõna president Toomas Hendrik Ilves, kelle sõnul peaks Eesti riik säilitama neiule Eesti kodakondsuse tema täisealiseks saamiseni, kui ta saab ise Venemaa kodakondsusest loobuda.

Sotsiaaldemokraadid soovivad muudatust rakendada tagasiulatuvalt alates 1995. aasta aprillist, mil jõustus praegu kehtiv kodakondsuse seadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles