Panama vabastas juulis kinni peetud Põhja-Korea meremehed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Chong Chon Gang
Kaubalaev Chong Chon Gang Foto: SCANPIX

Panama võimud vabastasid 32 juulis kinni peetud 35 põhjakorealasest, kelle laevalt leiti Kuubalt pärit deklareerimata relvi, teatas neljapäeval prokuratuur.

«Teisipäeval andis organiseeritud kuritegevuse amet korralduse vabastada 32 Chong Chon Gangi meeskonnaliiget,» ütles prokuratuuri esindaja, lisades, et mehed on üle antud immigratsiooniametnikele.

Kaubalaev Chong Chon Gang oli teel Kuubalt Põhja-Koreasse, kui Panama võimud selle 10. juulil uimastiveos kahtlustatuna hõivasid.

Laevadokumentides oli kaubana nimetatud 10 000 tonni suhkrut, kuid suhkrukottide alt leiti 25 konteinerit Kuubalt toodud relvastust - muu hulgas kaks heas seisukorras Nõukogude päritolu hävitajat MiG-21, hävitajate mootoreid, mitu raketti, õhutõrjesüsteeme ja laskemoona.

Nii Havanna kui Pyongyang väitsid, et tegemist on aegunud relvadega, mis saadeti seadusliku lepingu alusel Põhja-Koreasse remonti.

Kommunistlikud liitlasriigid ei ole selgitanud, miks relvalast oli peidetud enam kui 200 000 suhkrukoti alla.

Jaanuaris teatasid laeva omanikud valmisolekust tasuda aluse tagasisaamise eest 670 000 USA dollarit trahvi.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas 2006. aastal Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa.

2009. aastal kehtestas julgeolekunõukogu riigile ülemaailmse relvaekspordikeelu ning andis kõikidele riikidele korralduse läbi otsida laevad, millel kahtlustatakse olevat Põhja-Koreale mõeldud relvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles