Eesti politseiekspert: Afganistani tsiviilmissioonide vilju näeb alles 10 aasta pärast

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Helmdorf.
Jaan Helmdorf. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Esimesena Afganistani Euroopa Liidu politseimissioonile lähetatud Eesti politseiekspert Jaan Helmdorf, kes lõpetas oma rohkem kui kolm aastat kestnud missiooni, arvab, et seda, milliseid vilju ja kas üldse Afganistani tsiviilmissioonid kannavad, näeb ehk alles kümne aasta pärast.

Jaan Helmdorf asus esimest korda siit Afganistani poole teele 2008. aastal, väikese vahega korraldas ta sealset politseinike väljaõpetamist kaks missiooni järjest, tuleb rõhutada, et tegemist on tsiviilmissiooniga, millede järgi vajadus pärast vägede väljaviimist Afganistanist mitte ei lõpe vaid pigem kasvab, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Aktuaalne kaamera» küsis, kas riigis, kus valdav osa elanikest on kirjaoskamatud, kus ehk vaid 15 protsenti politseinikest oskavad kirjutada paberile rohkem kui oma nime, kus moonikasvatus on sisuliselt ainus tuluallikas ja korruptsioon elu osa, on üldse võimalik õpetada elama tsviliseeritud maailma reeglite järgi?

Helmdorf vastas, et pole sellist mõõdupuud, millega Afganistanis tehtut mõõta.

«Ma arvan, et seda me hakkame nägema umbes kümne aasta pärast, nii pikk võiks olla see ajaperiood, kus me näeme, kuidas ja kas kohalikud on hakanud meie õpetuste järgi käituma,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles