Tankitõrjujad näitasid oma oskusi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväe tankitõrje roomik-maastur.
Eesti kaitseväe tankitõrje roomik-maastur. Foto: Liis Treimann / Postimees

Viru jalaväepataljoni tankitõrjekompanii viis nädala alguses kaitseväe keskpolügoonil läbi lahinglaskmised tankitõrjeraketisüsteemist MAPATS.

Tankitõrjekompanii ülema abi leitnant Margus Kallo sõnul said ajateenijad oma ülesandega väga hästi hakkama. «Ilm oli laskmiste päeval sombune, sihtmärki oli kehvasti näha, raketi startimisel ning lennul tekkinud suits pimestas sihturit veelgi, kuid tankitõrjujad ei lasknud ilmaoludel ennast segada,» rääkis ta.

Raketid pidid tabama 1600 meetri kaugusel olevat mulaaži. «Rakett lendab sellisele kaugusele umbes kuue sekundiga, seetõttu oli sihtmärgi tabamine keerulisem kui varasematel kordadel. Laskjatel oli aega vaid kaks sekundit raketi juhtimiseks, aga ka selle ajaga ja antud kaugusele suutsid nad näidata häid tulemusi,» märkis Kallo, kelle sõnul tõestas edukas laskmine süsteemi tõhusust ja ajateenijate väljaõppe väljapaistvat taset.

Kaks aastat tagasi lasid tankitõrjujad enam kui nelja kilomeetri kaugusel asuvat sihtmärki, kus kõik väljalastud rakettide tabamused mahtusid 50 sentimeetrise läbimõõduga ringi.

MAPATS (Man Portable Anti Tank System ehk kantav tankitõrjesüsteem) on mõeldud tankide ja soomukite hävitamiseks kuni viie kilomeetri kauguselt. Süsteemi efektiivne laskekaugus algab tuhandest meetrist. Rakett juhitakse sihtmärgini laseri abil. MAPATSi raketi kumulatiivlõhkepea on võimeline läbistama kuni 80 sentimeetri paksust soomust.

Lisaks MAPATSitele kasutab kaitsevägi laialdasemalt kergemaid tankitõrjesüsteeme MILAN, millega on võimalik tabada kuni kahe kilomeetri kaugusel asuvaid sihtmärke. Märtsikuisel MILANi laskmisel oli tabavus samuti 100%.

Kõik ajateenijad, kelle erialaks on teatud relvasüsteemid, peavad ajateenistuse jookusul saama oma relvasüsteemist ka lasta. Tankitõrjesüsteemist laskmine on osa ajateenijate väljaõppest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles