Eesti ja Soome leppisid kokku ühises pääste- ja politseitöös

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei peadirektor Mikko Paatero ja PPA peadirektor Elmar Vaher
Soome politsei peadirektor Mikko Paatero ja PPA peadirektor Elmar Vaher Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Helsingis allkirjastati Eesti ja Soome mere- ja lennupääste, politsei ning tollikoostöölepped.

Eile allkirjastasid PPA peadirektor Elmar Vaher ja Soome politsei peadirektor Mikko Paatero koostööleppe. Päev varem kirjutati alla Eesti-Soome mere- ja lennupääste koostööleppele ning tolli ühiste tegevuste kava.  

PPA peadirektori Elmar Vaheri sõnul on probleemid, mida õiguskaitseasutustel lahendada tuleb, lähiriikides sarnased. «Reostustõrje, liiklusohutus, organiseeritud kuritegevus, aga ka ressursinappus on mured, mille üksi lahendamine pole mõttekas ega teinekord ka võimalik. Mida osavamalt oskame riikidevahelisi koostöövõimalusi leida ja kasutada, seda mõjusamad oleme. See ei sünni aga paberil, vaid igapäevaselt tehtava töö käigus, mistõttu oli ka kohtumise fookuses just spetsialistide kaasamine ja ühisoperatsioonide planeerimine,» ütles Vaher.

Lepingu sõlmimine oli osa iga-aastasest Eesti ja Soome politsei-, tolli- ja piirivalveasutuse juhtide kohtumisest. Arutelude fookuses oli ekspertide ja spetsialistide koostöö piiriülese kuritegevuse vastases võitluses ning piirialade ja veeliiklusega seotud probleemide lahendamisel.

«Hea näide ühisest tegevusest on Soome ja Eesti piirivalve sünkroniseeritud seirelennud Läänemerel, millega välditakse lendude aegade ja kohtade kattumist ning jõutakse ühiselt rohkem,» rääkis piirivalve juht Rando Kruusmaa.

Allkirjastatud koostööleppes nähakse ette vastastikuse abi osutamine, igapäevane spetsialistide infovahetus ning sündmuse lahendamise põhimõtted suuremate õnnetuste korral. Samuti lepiti kokku ühistegevused  liiklusjärelevalves, majandus- ning küberkuritegevuse tõkestamisel ning illegaalse immigratsiooni ennetamises.

Kolmapäeval toimunud kohtumisel allkirjastasid kolmepoolse regionaalse koostöökokkuleppe ka maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm ning Soome tolliadministratsiooni peadirektor Leo Nissinen. Kokkuleppega reguleeritakse Helsingi, Tallinna ja Stockholmi piirkonna sadamate ja lennujaamade tollide operatiivtasandi tegevusi piiriüleste õigusrikkumiste tõkestamisel.

«Kuna nii reisijate kui ka kaupade liiklus kolme riigi vahel on väga intensiivne ja Eesti on tihtipeale vahepeatuseks kaupade liikumisel Soome ja Rootsi, siis on riikide omavaheline koostöö äärmiselt oluline,» rääkis Helm. «Eriti Tallinna ja Helsingi vahelist tihedat laevaliiklust üritavad pahatihti kasutada nii narkootikumide kui ka muu salakauba vedajad, kelle tabamiseks koostöö tulevikus veelgi paremaid võimalusi loob,» lisas ta. Eile allkirjastatud koostöökokkuleppe oli juba varem allkirjastanud Rootsi Kuningriigi tolliadministratsiooni peadirektori Therese Mattsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles