Ukraina opositsiooniaktivist sattus eriti julma piinamise ohvriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmõtro Bulatov 13. jaanuaril 2014.
Dmõtro Bulatov 13. jaanuaril 2014. Foto: SCANPIX

Nädal tagasi kadunuks jäänud Ukraina opositsiooniaktivist Dmõtro Bulatov (35) ilmus täna telekanali TV5 kaamerate ette lömmis näo ja kinniseotud kätega.

Bulatov on president Viktor Janukovõtši vastaseid meeleavaldusi korraldanud Automaidani võrgustiku liige. Ta osales aktsioonides ka siis, kui meeleavaldajad käisid riigi tippjuhtide kodude juures.

Opositsionäärid teatasid Bulatovi kadumisest 22. jaanuaril. Mehe saatus oli äärmiselt murettekitav, kuna juba ligi kaks kuud kestvate valitsusvastaste meeleavalduste ajal on jäänud kadunuks mitmeid nimekaid aktiviste. Neist üks leiti hiljem metsast surnult, teine sattus läbipekstult haiglasse.

Läbipekstud Bulatov leiti üles Kiievi lähistelt Borispoli rajoonis asuvast Višenki asulast 30. jaanuaril. Teda piinanud inimesed olid jätnud ta metsa, kuid sealt suutis mees omal jõul jõuda lähedalasuvasse asulasse ja abi paluda.

Opositsionäär rääkis, et teda peksnud ja piinanud inimesed tahtsid teada saada, kes finantseerib Ukrainas toimuvaid proteste. Sama jutustas ka tema sõber Sergei Pojarkov raadiojaamale Svoboda.

Bulatov rääkis TV5-le, et teda röövinud inimesed sidusid tal silmad kinni ja piinasid julmalt. Esimestel päevadel ei antud talle isegi mitte süüa. Kogu vangistuses olnud aja oli tal side silmadel.

«Nad lõid mu risti, lõid naelad läbi käte. Nad lõikasid ära osa mu kõrvast ja vigastasid ka nägu. Minu kehal pole ühtegi tervet kohta. Jumal tänatud, et olen elus.»

Bulatovi sõnul olid teda piinanud inimesed oma ala professionaalid.

«See, mida Dmõtroga tehti, on mõeldud kõigi aktiivsete inimeste hirmutamiseks,» tõdes UDARi juht Vitali Klitško.

Praegu viibib mees Kiievis asuvas kliinikus Boris, kus teda ravitakse.

ÜRO teatas täna, et tahab näha sõltumatut uuringut seoses Ukraina protestidega toimunud tapmiste, röövimiste ja piinamiste kohta. Inimõigustevolinik nõudis juhtumite kiiret ja põhjalikku uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles