Venemaa asub uurima Lõuna-Korea laevahukku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Venemaa saadab Lõuna-Koreasse ekspertidest koosneva meeskonna, et uurida ülemöödunud kuul Kollasel merel aset leidnud laevahuku, mis pingestab olukorda Korea poolsaarel.

«Venemaa president otsustas Korea Vabariigi liidrite ettepanekul saata sellesse riiki kõrgelt kvalifitseeritud Vene spetsialistidest koosneva uurimisrühma, et uurida detailselt uurimise tulemusi ja kogutud tõendeid,» teatas Kreml ametlikus teadaandes, vahendas uusiteagentuur AFP.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Eelmisel nädalal avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.
Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab.

Kuigi stalinistliku režiimi rünnaku on koos Souliga hukka mõistnud kogu rahvusvaheline üldsus, oli märkimisväärseks erandiks Põhja-Korea liitlane Hiina, kes üksnes kutsus osapooli üles vaoshoitusele. Sellega võidi saata Kim Jong-ilile hoiatus hoiduda uutest sõjalistest aktsioonidest, kuid jõuliseks etteheiteks seda nimetada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles