Kaitseminister pakkus Eesti küberlaborit NATOle kasutamiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Cyber Coalition
Õppus Cyber Coalition Foto: mil.ee

Kaitseminister Urmas Reinsalu tegi kirjas NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile ettepaneku võtta Eesti kaitseväe küberlabor kasutusele alliansi küberkaitse harjutusväljana.

NATO küberkaitseõppuste korraldamist võimaldava harjutusvälja saaks rajada Eesti kaitseväe küberlabori baasil, kus on juba korraldatud mitu rahvusvahelist ja kõrgetasemelist küberkaitseõppust.

«Olen otsustanud pakkuda meie riiklikku küberlaborit NATO väljaõppebaasiks, et NATO küberkaitsevõimet edasi viia ja kasutada võimekusi võimalikult efektiivselt,» kirjutas kaitseminister NATO peasekretärile. «Küberkaitse on Eestile väga suur prioriteet nii poliitiliselt kui ressursside jaotamise mõttes ja seetõttu oleme rajanud küberlabori koos seda toetava taristuga.»

Reinsalu sõnul on liitlased ühel meelel, et küberkaitsealane väljaõpe ja õppused on äärmiselt olulised tihedama koostöö ja suurema usalduse tekitamiseks küberkaitse vallas.

«Eesti küberlaborit ja seda toetavat taristut on edukalt kasutatud nii õppuse Cyber Coalition 2013 kui ka teiste õppuste nagu NATO küberkaitsekoostöö keskuse õppuse Locked Shields korraldamiseks,» kirjutas Reinsalu Rasmussenile.

2012. aastal rajatud kaitseväe küberlabor on NATO Euroopa liitlaste seas unikaalne küberkaitse väljaõppe- ja harjutuskeskkond. Keskuses saab läbi viia küberkaitsega seotud väljaõpet, simuleerida erinevaid küberkeskkondi ning harjutada nende kaitset. Laboris on läbi viidud mitmeid rahvusvahelisi õppusi, millest olulisimad on mullune NATO suurim küberkaitseõppus Cyber Coalition 2013 ning NATO küberkaitsekoostöökeskuse õppus Locked Shields. Eesti võõrustab õppust Cyber Coalition ka sel aastal.

Kaitseministeerium jätkab käesoleval aastal küberlaborisse investeerimisega vastavalt kümneaastasele arengukavale, täiendades labori varustust ja võimekust, tuginedes rahvusvahelistest õppustest saadud kogemusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles