Reinsalu: Tartu rahu oli Eesti diplomaatia suurvõit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul oli 94 aastat tagasi sõlmitud Tartu rahuleping Eesti diplomaatia suurvõit, mis tagas eesti rahvale eneseteostuse riigina.

«See oli Eesti diplomaatia suurvõit, mis poleks sündinud ilma meie riigikaitsjate kindlameelsuse ja vankumatu tahteta kaitsta meie noort iseseisvust,» teatas Reinsalu. «Me võitsime kogu rahva visa võitluse tulemusel Vabadussõja.»

«Rahuleppega ütles Venemaa lahti oma ülemvõimust Eesti alale. Seda määratlev leppe artikkel 2 oli, on ja jääb tingimusteta Eesti Vabariigis riigiõiguslikult maksvaks. Just rahulepingu kehtivus võimaldas taastada Eesti Vabariigi iseseisvuse õigusliku järjepidevuse põhimõtte alusel.»

«Õnnitlen eesti rahvast, kaitseväge ja kõiki vabatahtlikke riigikaitsesse panustajaid Tartu rahu aastapäeva puhul. Selle ajaloolise leppe allkirjastamine lõpetas Vabadussõja ning tänu sellele sündis ka rahvusvaheline tunnustus meie riigile.»

2. veebruaril 1920 sõlmisid Eesti Vabariik ja Nõukogude Venemaa rahulepingu. Leping lõpetas Vabadussõja ning Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks ajaks Eesti Vabariigi iseseisvust. Tartu rahuleping avas Eestile tee rahvusvahelisse poliitikasse ning tunnustas esmakordselt de jure Eestit riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles