Eesti: Vene poole põhjendamatu jõukasutus tuleb hukka mõista

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahastav Gruusia naine oma lähedase surnukeha juures pärast Vene õhurünnakut Gori linnale.
Ahastav Gruusia naine oma lähedase surnukeha juures pärast Vene õhurünnakut Gori linnale. Foto: AP / Scanpix

Eesti riigi hinnangul peab demokraatlik maailm andma selgesõnalise hinnangu Venemaa tegevusele Gruusias ning välja ütlema, et ülemäärase jõu kasutamine Venemaa poolt ei olnud põhjendatud ning vastuvõetav.


Valitsus sai täna välisminister Urmas Paetilt ülevaate erakorralisest Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogu istungist Gruusia teemal ning teatas seejärel, et Eesti peab oluliseks pingutusi relvarahus kokkuleppele jõudmiseks, Gruusia territoriaalsest terviklikkusest lähtumist ning rõhutab konfliktipiirkondadesse ja ülejäänud Gruusia territooriumile sisenenud Vene vägede kiiremas korras välja viimise vajadust.

Samuti peab Eesti väga tähtsaks humanitaarprobleemi kiiret lahendamist, Euroopa Liidu jätkuvat osalemist püsivate rahukokkulepeteni jõudmisel ning ELi edaspidist osalemist rahvusvahelises rahuvalves, et tagada rahu püsimine piirkonnas.

Euroopa Liidu üldasjade- ja välissuhete nõukogu väljendas eile valmisolekut osaleda aktiivselt vaherahu elluviimisel ning soovis poolte vahel kokku lepitud rahvusvahelise mehhanismi kiiret käivitamist.

Nõukogu märkis ka vajadust jõuda ÜRO Julgeolekunõukogus kiiresti kokkuleppele vastavasisulises resolutsioonis.

Nõukogu võttis vastu järeldused, milles kinnitas Gruusia iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust lähtuvalt rahvusvahelisest õigusest ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidest.

Samuti kinnitas nõukogu, et sõjaline tegevus ei ole lahendus, kuna toob kaasa inimkannatusi, põgenikevoolu ning materiaalset hävingut.

Nõukogu toonitas humanitaarabi andmise ja ülesehitustööde toetamise vajadust nii komisjoni kui ka liikmesriikide poolt. Samuti rõhutas nõukogu koostöö vajadust selles küsimuses liikmesriikide ja komisjoni vahel ning vajadust aidata kõiki konfliktis kannatanud inimesi ilma kedagi diskrimineerimata.

Järgmisel üldasjade ja välissuhete nõukogul ootavad liikmesriigid komisjonilt vastavasisulist raportit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles