Venemaa ei tõtta Põhja-Koread karistama

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Venemaa välisministeeriumi esindaja sõnul ei tõtta Moskva Põhja-Koread karistama, kuni pole täiesti kindel, mis põhjustas ülemöödunud kuul Kollasel merel aset leidnud laevahuku.

«Me vajame sajaprotsendilist tõestust, et Põhja Korea mängis rolli korveti uppumisel,» lausus Igor Ljakin-Frolov uudisteagentuuri AFP vahendusel.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Eelmisel nädalal avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab. Julgeolekunõukogu alaline liige on ka Venemaa, mille president Dmitri Medvedev andis eile käsu saata Koreasse Vene spetsialistidest koosnev uurimisrühm, et uurida õnnetuse asjaolusid.

«Meie spetsialistid analüüsivad praegu uurimismaterjale. Me peame tegema juhtunust oma järeldused. Kõik sõltub olukorrast ja tõenditest,» lisas Ljakin-Frolov.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles