Parteist välja heidetud rohelised plaanivad üldkoosolekule minna

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Kümne päeva eest Erakonnast Eestimaa Rohelised välja heidetud liikmed plaanivad osa võtta homme algavast erakonna üldkoosolekust, kuid pelgavad, et nende pääs koosolekuruumi tõkestatakse turvameestega ja halvimal juhul politseiga.


Erakonnast välja heidetud, kuid end siiski roheliste juhatuse liikmeks pidav Jüri Ginter kinnitas täna pressile saadetud teates, et tõkestamaks rohelisest erakonnast kõiki protseduurireegleid eirates välja visatud aktiivsete liikmete pääsu erakonna üldkogule, on Marek Strandbergi juhitav juhatus palganud turvafirma ja ähvardab neid politseiga.

Strandberg ütles Postimees.ee’le, et avalike ürituste puhul peab korraldaja tagama avaliku korra. «Aga ma ei kujuta ette, miks Jüri Ginter sellise avalduse teeb. Meil on olnud kogu aeg mingisugune meeskond, kes on üldist korda pidanud ja tavaliselt selle pole mingisugust probleemi olnud. Aga mina ei ole ka koosoleku korraldaja,» selgitas Strandberg.

Aga miks on Ginteri saadetud pressiteate pealkiri «Strandberg ähvardab erakonnaliikmeid politseiga»? «Arvan, et see on väga loll pealkiri,» vastas Strandberg. Ta kinnitas, et tema ei ähvarda kedagi ega ole isegi sellist ettepanekut teinud. «Mul on kurb meel, et härra Ginter, kes on täpselt samalaadsete avalduste pärast ju erakonnast välja arvatud, jätkab täpselt samasugust käitumist. Samahästi oleks ta ju võinud kirjutada, et Strandberg kavatseb üldkogu eel ära süüa kaks imikut. Ma ei oska seda kommenteerida. Ma tahaksin teada, millises vormis ja millisel ajahetkel ma olen selle ähvarduse teinud,» jätkas Strandberg.

Jüri Ginter sõnas Postimehele, et selline info on tal siiski olemas, kuid ta ei saa kahjuks selle väljaütleja isikut avalikustada, kuna siis ei ole kindel enam ka tema erakonnas jätkamine.

Ginter on seisukohal, et väljaheidetud on siiski veel erakonna liikmed ja erakonna liikmetele peab olema võimalus osaleda üldkoosolekul. Seepärast kavatsetakse homme ja ülehomme ka Mustamäele tehnikaülikooli ruumides toimuvale roheliste üldkoosolekule kohale minna. «Aga mingit skandaali me seal ei soovi.»

Ginteri teatel vormistasid seitse Erakonna Eestimaa Rohelised juhatuse liiget 17. mail koosolekut kokku kutsumata seitsme registris oleva juhatuse liikme (Marek Strandberg, Valdur Lahtvee, Mart Jüssi, Katrin Idla, Agu Kivimägi, Ahto Oja, Maire Forsel) allkirjadega juhatuse otsuse kahekümne erakonnakaaslase väljaviskamise kohta. Seda tehti, ilma et oleks kokku kutsutud juhatuse koosolekut, kuigi väljavisatute hulgas oli viis sama juhatuse liiget: Jüri Ginter, Ott Köstner, Andrus Mäesepp, Riho Raassild ja Mikk Sarv.

«Õigusvastaselt toiminud juhatuse liikmed esitasid Äriregistrisse avalduse väljavisatud juhatuse liikmete eemaldamiseks erakonna juhatuse nimekirjast. Väljaviskamist ei põhjendatud, viidati vaid aukohtu otsusele, kuigi ka aukohus pole põhikirjas ja aukohtu reglemendis nõutud korras ametlikku istungit pidanud. Erakonna põhikiri nõuab aukohtu esialgse väljaviskamissoovituse suunamist erakonna sisehääletusele, ka seda ei ole tehtud. Registrisse on esitatud erakonna liikmete nimekiri, kus lisaks väljavisatud 20 nimele puudusid veel mitmed juhatusele ebameeldivad inimesed. Erakonnaliikmete selline väljaarvamine on vastuolus nii erakonna põhikirja kui ka mittetulundusühingute seadusega,» märkis Ginter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles