Iisrael pakub laevarünnaku ohvrite lähedastele raha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal.
Vigastatud Iisraeli eriüksuslane Mavi Marmara pardal. Foto: SCANPIX

Iisrael püüab parandada suhteid Türgiga, pakkudes 2010. aastal juudiriigi eriüksuslaste rünnakus hukkunud Türgi kodanike lähedastele 20 miljoni dollari suurust kompensatsiooni.

Iisraeli ja Türgi suhted on olnud pingelised alates 2010. aastast, kui Iisraeli eriüksuslased korraldasid Vahemerel rünnaku Gazasse teel olnud Türgi abilaevale ning tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik on kinnitanud, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Türgi võimud on nõudnud juudiriigilt vabandamist, kahjude hüvitamist ning Gaza blokaadi lõpetamist. Iisraeli võimud vabandasidki Ankara ees ametlikult mullu märtsis, samuti on lõdvendatud Gaza blokaadi.

Võimalikust kompensatsioonist kirjutas Iisraeli päevalehe Haaretz, mille andmetel ei ole Türgi võimud juudiriigi pakkumisele veel vastanud. Türgi päevalehe Hürriyet andmetel ollakse kokkuleppe sõlmisele aga väga lähedal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles