Punane Rist lubab Talibanile esmaabikoolituse andmisega jätkata

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armees teenides jala kaotanud Aziz Ullaha (esiplaanil) puhkehetkel Kabuli Punase Risti ortopeediakeskuses, kus ta harjutab kõndimist uuel proteesil.
Afganistani armees teenides jala kaotanud Aziz Ullaha (esiplaanil) puhkehetkel Kabuli Punase Risti ortopeediakeskuses, kus ta harjutab kõndimist uuel proteesil. Foto: AP/Scanpix

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee teatas, et hoolimata neile mitmelt poolt maailmast saabunud vihastest kirjadest ja ühe afgaani ametniku kriitikast kavatsevad nad jätkata Talibani võitlejaile esmaabipakkide ja -koolituste jagamist, vahendab ajaleht USA Today.

Möödunud kuul andis Punane Rist esmaabikoolitust rohkem kui 70 mässulisele ning rohkem kui sajale afgaani politseinikule ja tsiviilisikule, viimaste seas ka näiteks taksojuhtidele. Punase Risti pressiesindaja Christian Cardoni teatel alustasid nad selles riigis esmaabikursustega aastal 2006 ning jätkavad seni, kuni neid vaja läheb.

«Selle tagamine, et inimesed saaksid ravi sõltumata sellest, millisel poolel nad on, on Rahvusvahelise Punase Risti Komitee mandaadi keskmes,» ütles Cardon uudistevõrgule AP.

Briti ajaleht The Guardian tsiteeris üleeile anonüümset Kandahari valitsusametnikku, kes arvustas Talibanile esmaabikoolituse andmist ning leidis, et mässulised pole välja teeninud seda, et neid koheldaks kui inimesi.

Cardon tunnistas, et ka nende kontorisse on pärast seda Guardiani artiklit saabunud vihaseid emaile inimestelt, kelle arvates Talibanile ei tohiks esmaabikoolitust anda. Samas arvas Punase Risti esindaja, et suurem osa Afganistani võimukandjaist mõistab ja aktsepteerib 151-aastase organisatsiooni eesmärki aidata võrdselt kõiki sõjaohvreid sõltumata nende taustast.

«Me ei küsi kunagi meie juurde tulevatelt inimestelt nende tausta kohta,» ütles Cardon. «Niimoodi töötame me nii igal pool Afganistanis kui üle maailma.»

Talibanile esmaabikoolituste ja -pakkide andmise kohta leidis Cardon, et tihti on ligipääs Afganistani vähestesse toimivatesse haiglatesse väga keerukas ning isegi kõige algelisem esmaabi võib aidata päästa elusid kohtades, kus professionaalset arstiabi pole.

Cardoni sõnul olid nende kolmepäevased kursused head ka selleks, et näidata sõjas osalejaile, et hoolimata kogu võitlusest peaksid kehtima Genfi konventsioonid.

Genfi konventsioonide pärast korjavad USA ja NATO sõjaväemeedikud nii Iraagi kui Afganistani lahinguväljadelt alati üles ka seal vigastada saanud mässulised ning toimetavad need oma meditsiinikoptereil oma haiglatesse ravile.

Cardoni sõnul on Punane Rist korraldanud esmaabikursusi ka näiteks Gaza sektoris Hamasile ja teistele palestiina terrorirühmitustele.

Genfi rahvusvahelise õiguse professori Andrea Bianchi sõnul pole Punasel Ristil küll kohustust Talibanile esmaabikoolitust jagada, kuid näib, et praktilistel kaalutlustel on nad otsustanud seda teha. «Afganistan on tegutsemiseks väga keeruline koht,» nentis ta. «Mõte, et Punane Rist võib jagada esmaabipakke, mind ausalt ei šokeeri.»

«Nad jäävad selle idee juurde, et nad on erapooletud ja neutraalsed, mis tähendab, et peavad andma abi ükskõik millises vormis seda vigastatute seisundi parandamiseks vaja on,» ütles Bianchi. «Neutraalsus tähendab, et sa ei saa võtta pooli isegi olukorras, kus on selge, kes on pahad ja kes on õigel poolel.»

Cardoni väitel meenutab praegune kriitikatulv seda, mis tabas neid 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutele järgnenud perioodil, kui Punast Risti rünnati selle pärast, et nad külastasid Guantanamo vangla kinnipeetavaid.

Cardon lubas, et kui Afganistani võimud Talibanile esmaabikoolituse andmise pärast nende poole pöörduvad, lähevad nad nendega kohtuma ning selgitavad, et niisugune toimimine on alati kuulunud nende organisatsiooni tööstiili hulka. «Me oleme üsna kindlad, et see ei mõjuta meie tööd,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles