Prantsuse ärimeeste Iraani-visiit tõi kaasa USA sanktsioonihoiatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõitud äritegelegatsiooni kuulus ka Lafarge'i esindaja.
Iraani sõitud äritegelegatsiooni kuulus ka Lafarge'i esindaja. Foto: SCANPIX

Iraani saabunud suurearvulise Prantsuse äridelegatsiooni visiit tõi eile kaasa Washingtoni karmi hoiatuse, et Ühendriikide sanktsioonid jäävad jõusse ning neid rakendatakse ka oma liitlaste vastu.

USA välisminister John Kerry lausus telefonikõnes oma Prantsuse kolleegile Laurent Fabiusile, et erasektori esindajate visiit ei ole abiks, kuna saadab Iraanile sõnumi, et kõik jätkub vanaviisi, ütles Ühendriikide pealäbirääkija Iraani kõnelustel Wendy Sherman senati välisasjade komiteele.

Washingtonile teevad muret üha suuremaarvuliste äridelegatsioonide visiidid Iraani olukorras, kus suurem osa sanktsioonidest on endiselt jõus, lausus kõrge diplomaat.

«Teheran ei ole äritegevuseks avatud, sest meie sanktsioonide leevendamine on küllaltki ajutine ja kitsapiiriline,» sõnas Sherman. «Pole tähtis, kas need riigid on meie sõbrad või vaenlased - kui nad hiilivad meie sanktsioonidest mööda, siis sanktsioneerime me ka neid.»

Esmaspäeval jõudis Teherani 116 Prantsuse suurettevõtete esindajat firmadest nagu Total, Lafarge ja Peugeot.

Tegemist on viimase 30 aasta suurima Prantsuse delegatsiooniga ning ühtlasi ka suurima Euroopa delegatsiooniga alates olulise tuumaleppe sõlmimisest novembris. Leppega leevendasid Euroopa Liit ja USA osaliselt islamivabariigile kehtestatud sanktsioone.

Prantsuse tööandjate liidu asepresidendi Thierry Courtagne'i sõnul soovivad ettevõtted hinnata kaubandusvõimalusi Iraaniga uues olukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles