Kohtutäitur müüs maha valla raha pihta pannud raamatupidaja ehted

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarde vallavalitsuse hoone
Saarde vallavalitsuse hoone Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Aastate jooksul ligi kolm miljonit krooni Saarde valla raha omastanud valla endise pearaamatupidaja, 46-aastase Lea Ilusa ehete müük õnnestus kohtutäituril ülihästi, kõik ehted osteti ära.


Saarde vallale võlgneb märtsis omastamises ja ametialases võltsimises süüdi mõistetud Ilus täpselt 2 823 345 krooni ja 70 senti, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnu kohtutäitur Eha Nikker müüs võla katteks naise vallasvara, mida oli nimekirjas 50 ühikut. Peale ehete oli enampakkumisel sõiduauto Volkswagen Golf alghinnaga 70 000 krooni, arvuti Ordi (500 krooni) ja fotoaparaadid Olympus (700 krooni) ja Minolta Dynax (8000 krooni).

Ülejäänud 46 nimetust olid kuldehted, mida täituri nimekirjas nimetatakse kollasest metallist eheteks.

Nikker selgitas, et kuna ta proovikojas esemete kullasisaldust kontrollida ei lasknud, tuli neid nii nimetada, aga põhimõtteliselt oli tegu siiski kuldehetega. Saarde abivallavanem Andres Kukk ütles, et kullaproovi määramine oleks läinud sama kalliks kui vald esemete müügist teeninud oleks, seetõttu müüdi asju kollasest metallist ehete nime all.

«Jah, kõik läksid ära, osa enampakkumisel, osa alghinnaga,» rääkis Nikker.
Ainuüksi sõrmuseid oli nimekirjas 16, alghinnad 80st kuni 500 kroonini. Kaelakette, nii ripatsiga kui ilma oli paarkümmend, lisaks eraldi ripatsid, prossid, kõrvarõngad ja käevõrud.

Abivallvanem lisas veel, et Ilusa varast on veel müümata korter Tihemetsas ja auto. «Kokku võime me sealt saada umbes 100 000, seega oleme vallalt omastatud ligi kolmest miljonist tagasi saanud umbes miljon krooni,» rääkis Kukk. «Eks see ülejäänu hakka tulema umbes saja krooni kaupa kuus.»

Ilus ja ühinemiseelse Saarde vallavanem Tarmo Kulu mõisteti süüdi tänavu märtsis. Ilusat karistati kolmeaastase vangistusega, millest reaalselt tuleb ära kanda kolm kuud. Kuna naine oli eeluurimise ajal kolm päeva eelvangistuses, on vangistusaeg selle võrra lühem. Ülejäänud osa vangistusest täitmisele ei pöörata, kui Ilus ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Praeguseks on Ilus oma vangistuseaja ära istunud.

Tarmo Kulu mõisteti süüdi ametialases lohakuses ja teda karistati aastase tingimisi vangistusega poolteiseaastase katseajaga.

Ilus pani valla raha pihta alates 1. augustist 2000 kuni 31. detsembrini 2005. Peamiselt võttis ta, täpsemalt laskis ühel teisel isikul sularaha valla arveldusarvelt välja võtta ja kaustas seda isiklikuks otstarbeks. Vallavanem Tarmo Kulu allkirjastas vastavad dokumendid, aga ei tundnud kunagi huvi, mistarvis pearaamatupidajal suuri rahasummasid vaja läheb.

Mitmel juhul kandis Ilus valla arveldusarvelt raha otse isiklikule pangaarvele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles