President annab teenetemärke demokraatia arendamise eest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogu korralduslikke küsimusi arutavad sotsioloog Juhan Kivirähk ja kodanikuaktivist Urmo Kübar.
Rahvakogu korralduslikke küsimusi arutavad sotsioloog Juhan Kivirähk ja kodanikuaktivist Urmo Kübar. Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves tunnustab vabariigi aastapäeval teenetemärkidega inimesi, kes on seisnud demokraatia arendamise või vähemusrahvuste eest, edendanud infotehnoloogiat ja hariduselu ning vedanud kohalikku elu.

Kodanikuühiskonna ja demokraatia arendamise eest saavad Valgetähe teenetemärgid kuus aastat vabaühenduste liitu EMSL juhtinud Urmo Kübar; vabakonna edendaja, Praxise valitsemise ja kodanikuühiskonna programmi ekspert Hille Hinsberg; Eestist alguse saanud ja nüüd üleilmseks kasvanud koristustalgute «Teeme ära!» algataja Rainer Nõlvak; Heateo Sihtasutuse ja Noored Kooli üks asutajatest Artur Taevere.

Eesti tunnustab vähemusrahvuste eest seisjaid ja nende rahvusliku omapära hoidjaid. Maarjamaa Risti teenetemärgi saab ersa rahvusliikumise üks liidreid ja ersade õiguste eest seisja Grigori Mussaljov Venemaalt. Valgetähe teenetemärgi saavad Eesti ukrainlaste kogukonna edendaja Vira Konõk ning siinse vene kogukonna ajaloo uurija ja talletaja, bibliofiil Aleksandr Dormidontov.

 Eesti kui e-riik tänab ja tunnustab oma sünnipäeva eel mitmeid infotehnoloogiavaldkonna edendajaid. Valgetähe teenetemärgi saavad küberturbespetsialist, e-valimiste usaldusväärsusele kaasa aitaja Renee Trisberg; elektroonilise side võrgu ja teenuste arendaja, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht Jüri Jõema; Raul Parusk, kes algatas projekti «Vaata Maailma»; IT-hariduse toetaja ja valdkonna edendaja Valdo Kalm EMT AS-ist; küberjulgeoleku valdkonna arendaja, Riigi Infosüsteemide Ameti peadirektor Jaan Priisalu; Ahto Kalja, kes on olnud 12 aastat X-tee projektijuht ja selle arendaja, mis on viinud X-tee tunnustamiseni ka Soomes; tarkvaraarendusfirma ZeroTurnaround asutaja, informaatikadoktor Jevgeni Kabanov; E-Riigi Akadeemia Sihtasuse (eGA) tegevdirektor, X-tee loomise üks eestvedajaid Arvo Ott.

Hariduselu edendajatest saavad Valgetähe teenetemärgi kauaaegne Tartu koolijuht Helve Raik; keelekümbluse toetaja, Tallinna Läänemere Gümnaasiumi endine direktor Valeri Novikov; folklorist ja pedagoog Ene Lukka-Jegikjan, kes asutas rohkem kui 20 aasta eest rahvamuusikaeriala Viljandi Kultuurikolledžis, milleta poleks sündinud ka Viljandi Pärimusmuusika Festivali; eripedagoog ja autismipedagoogika üks teerajajaid Mai Suuder Tartust; rahvatantsuõpetaja, tantsuansambli «Sõleke» looja ja juht Ene Jakobson; Eesti esimese äriharidust andva erakõrgkooli – Eesti Kõrgema Kommertskooli (EBS) – asutaja Madis Habakuk.

Teenetemärgi saavad ka side- ja teenindustöötajate ametiühingute pikaajaline esimees Õie Väljas; eestlaste lühifilmifestivali Estdocs algataja ja kauane eestvedaja KanadasEllen Valter; represseeritute ühenduse «Murtud Rukkilille Ühing» kauaaegne juht Enno Uibo; Alatskivi lossi taastamisetööde eestvedaja Külli Must; Kullamaal kohaliku elu edendaja, õpetaja Mai Jõevee Läänemaalt. 

President Ilves annab riigi teenetmärgid üle 23. veebruaril Pärnu teatris Endla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles