Briti ärimees keeldub kallilt ostetud võlts-Chagalli hävitamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Langi omanduses olev Chagalli võltsing, mis eksperdide sõnul olevat väga halvasti tehtud.
Martin Langi omanduses olev Chagalli võltsing, mis eksperdide sõnul olevat väga halvasti tehtud. Foto: SCANPIX

Enda arvates kuulsa kunstniku Marc Chagalli originaalmaali ostnud Briti ärimees soetas ekspertide sõnul äärmiselt halva koopia. Komitee sõnul peaks teose hävitama, kuid omanik keeldub seda tegemast.

Martin Lang kulutas 1992. aastal maailmakuulsa kunstniku teose ostuks 100 000 naela (121 000 eurot), kuid hiljuti selgus BBC saate jaoks ette võetud testimisel, et tegu on võltsinguga.

Seejärel saadeti kunstiteos edasi Chagalli komiteele, kes pidi maalile oma hinnangu andma. Langi üllatuseks kavatses komitee maali enda kätte jätta ja hävitada. Ärimees oli arvestanud võimalusega, et eksperdid käsivad märkida lõuendi tagaossa, et tegu on võltsinguga, ning siis talle teose tagasi anda.  

Prantsuse seaduste kohaselt võib võltsitud kunstiteose hävitada ning eile öösel sõnas Chagalli komitee uudisteagentuurile AFP, et juhtumit võib hakata arutama kohus, kui 63-aastane kinnisvaraarendaja teose hävitamisest keeldub.

«Tegemist on 1911. aastal maalitud teose väga kehva koopiaga. Originaal kuulub ühte privaatkollektsiooni. Stiilianalüüsist piisab järeldamiseks, et tegu pole õige teosega,» teatas komitee.

«Erinevalt BBC saates väidetust ei võta liit ette meelevaldseid käike ja ei liigu hävitusprotsessiga edasi, kui omanik pole selleks oma nõusolekut andnud. Kui omanik seda ei tee, võib hävitust lubada kohus,» seisis veel avalduses.

Varasemas intervjuus oli Lang väitnud, et maal on selle hoolimata tema omand, kas tegu on võltsinguga või mitte. Lisaks sõnas ta, et lõuendit tuleks säilitada, kuna seda saab võltsijate vastu tõendusmaterjalina kasutada.

Chagalli komiteele panid aluse tema lapselapsed ning institutsiooni eesmärgiks on kaitsta kunstimaalimas kuulsa maalija mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles