Uudelepp: teenetemärke võiks ka märkimisväärselt rohkem anda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Uudelepp, Praxis.
Annika Uudelepp, Praxis. Foto: Erakogu.

Tänavune vabariigi teenetemärkide nimekiri on president Toomas Hendrik Ilvesele omaselt minimalistlik ning sellest peegelduvad tugevalt tema igapäevasõnumid, leiab Praxise juhatuse esimees Annika Uudelepp.

«President jätkab teenetemärkide andmisel ka sel aastal omanäolist, minimalistlikku stiili, millega ta eristub varasematest presidentidest tugevalt,» ütles Uudelepp.

«Ma isiklikult arvan, et teenetemärke võiks ka märkimisväärselt rohkem anda, ilma et kuidagi nende väärtus ühiskonna silmis devalveeruks. Võib-olla pole mõistlik jõuda maksimumi lähedale, meenutades ajaloolisi rekordeid, küll aga võiks see arv olla suurem. Samas on selge, et presidendil on siin oma sõnum öelda.»

See, kellele millal orden anda, on Uudelepa sõnul tugevalt presidendi sisetundest lähtuv. «On näha, et tänavu on ta andnud teenetemärke nii ajakriitiliselt neile, kes just eelmisel aastal või hiljuti millegi olulisega silma paistnud – siin oli mul heameel lugeda, et rahvakogu protsessi vedamise eest pälvis teenetemärgi mu kolleeg Hille Hinsberg koos Urmo Kübaraga – aga selle kõrval on palju neid inimesi, kes pikalt oma valdkonnas töötanud ja selle eest tunnustada said,» rääkis Uudelepp.

«Ma arvan, et see ei ole koht, kus keegi peaks presidendile dikteerima, mis graafikuga ja kellele teenetemärki anda, pigem oleks ühiskonna õiglustunne riivatud, kui teenetemärgi saaks inimene, kes oma tegudega on ühiskonnale näidanud, et seda ei vääri,» arvas Uudelepp, et tunnustamine ei pea toimuma kellavärgina.

Veel hakkas Uudelepale tunnustatute nimekirja vaadates silma, et president on jälginud väga tugevalt samu sõnumeid ja prioriteete, mida ka muidu oma tegevuses aluseks võtnud: «Mainisin juba, et ta on tänavu palju tunnustanud vabakonda, mida ta muidu oma töös väga tähtsaks on pidanud. Samuti võiks öelda, et tänavu on kõige rohkem küber- ja IT-teenetemärke,» ütles Uudelepp. «President on ka ise IT-sektori rahvusvaheline eestkõneleja, seetõttu on üpris loogiline, et ta tunnustab selle valdkonna inimesi,» arvas ta.

«Teenetemärgid on väga positiivsed, sest nendega tuletame meelde need inimesed, kes Eestis midagi suurt korda saatnud ja ühiskonnale sellega oma jälje jätnud, on hea, kui neist inimestest räägitakse,» leidis Uudelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles