ÜRO: Vatikan peab kõik laste väärkohtlejad politseile üle andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Vatikan peab kõik lapsi seksuaalselt kuritarvitanud isikud ametikohalt kõrvaldama ja andma nad üle politseile, teatas ÜRO lapse õiguste komitee kolmapäeval.

Komitee kutsus Püha Tooli üles «viivitamatult kõrvaldama ametikohalt kõik isikud, kes on lapsi teadaolevalt või arvatavalt seksuaalselt kuritarvitanud, ja edastama juhtumid uurimiseks ja süüdistuse esitamiseks vastavatele õiguskaitseorganitele».

Rooma-Katoliku Kirik ei ole endiselt teinud piisavalt, et täita oma lubadust võidelda laste ahistamisega preestrite ja ilmalike töötajate seas ning oma koolides, kritiseeris komitee oma raportis. Väidetavalt on katoliku vaimulikud olnud seotud kümnete tuhandete laste seksuaalse kuritarvitamisega üle kogu maailma.

«Komiteele valmistab sügavat muret, et Püha Tool ei ole sooritatud kuritegude ulatust tunnistanud ega rakendanud vajalikke meetmeid laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumite käsitlemiseks ja laste kaitsmiseks, ning on võtnud tarvitusele poliitikad ja praktikad, mis on viinud kuritarvitamise jätkumise ja kurjategijate karistamatuseni,» seisis raportis.

Komitee taunis ka kiriku praktikat suunata lapseahistajaid ühest kogudusest teise nii ühe riigi piires kui ka teistesse riikidesse, et nende kuritegusid varjata ja neid õiguskaitseorganite käest päästa.

«[See] asetab paljude riikide lapsed suurde seksuaalse kuritarvitamise ohtu, sest kümned lapsi seksuaalselt väärkohelnud inimesed on teadaolevalt endiselt lastega kontaktis,» süüdistas komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles