Kosmose maaletooja

Arko Olesk
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Reinart
Anu Reinart Foto: Erakogu

Kui Eestis on paik, kus mõtte­lend ja suuremaks kasvamine ei tunne selle planeedi piire, siis on see Tõraveres asuv Tartu Observatoorium. Asutuse direktor, Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvinud Anu Reinart on rõõmus selle üle, et maja on mitmel päeval nädalas noorte sagimist täis, käivad tudengid ja kooliõpilasedki.

«Noori inimesi inspireerib kosmos, see on alati koht, kuhu pilk suunata,» räägib Reinart, kelle plaanide hulka direktorina kuulub observatooriumi külastuskeskuse edasine laiendamine. Oma tegevustest tõstabki ta esile kosmosevaldkonna vahendamist. «Kõige enam tunnen uhkust töö üle, mida Tartu Observatoorium on teinud, et tutvustada Eestis kosmoseteadust ja -tehnoloogiat, eeskätt läbi oma inimeste tegevuse,» räägib ta.

Nelja aasta eest esimese mitte-astronoomina Tõravere Observatooriumi direktoriks saanud Reinart tunnistab, et teadustööks mere kaugseire valdkonnas jääb juhtiva ametikoha kõrval küll vähe aega, ent kolme doktorandi juhendamine sunnib teda teadusega kursis püsima ja kaasa mõtlema.

Lisaks tuleb kaasa mõelda astronoomide ja astrofüüsikute tegemistele, kes moodustavad Tõravere kollektiivist tubli poole. «Minu jaoks on kõige põnevam, et kogu aeg on põnev,» ütleb Reinart. «Teemad vahelduvad, ei teki rutiini.»

«Aeg-ajalt tundub, et on raske, kuid juba järgmisel päeval muutub see jälle heaks, kui näha näiteks noori teadlasi, kel sära silmis. Ka tunnustus, mida kosmoseteadlased kõrgel tasemel on saanud, teeb meele rõõmsaks,» lisab ta. «Tudengisatelliit EstCube on hästi silma paistnud, äsja sai presidendilt noore teadlase preemia meie teadur Elmo Tempel.»

Observatooriumi teadustegevuseski püüab Reinart hoida Eestit globaalse mõtlemise kursil. «Oleme läinud õiget rada, püüdnud vaadata, mis on tulevikuprobleemid, kuhu teadlased saavad panustada,» sõnab ta. «Üks väga oluline teema on keskkonna jälgimine. Samas on Eesti astronoomid olnud 200 aastat maailmatasemel, meile see valdkond vist sobib, pole põhjust seda unarusse jätta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles