Rootsis kerkis esile nende oma tõlk Omari juhtum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi väed Afganistanis.
Rootsi väed Afganistanis. Foto: SCANPIX

Farim oli neli aastat Rootsi relvajõudude tõlgiks Afganistanis. Nüüd väidab ta, et mässulised on ähvardanud ta tappa, kuid Rootsile esitatud asüülitaotlust on siiani vaid vaikus saatnud.

Kõhn ja noorusliku välimusega Fahim räägib uudisteportaaliga The Local läbi ragiseva Skype’i-kõne. Mehe sõnul elab ta traditsioonilises piirkonnas, mille kõik elanikud Rootsi sõjaväe jaoks tehtud tööle hea silmaga ei vaata.

«Mul on mõned fanaatikutest naabrid, kes on mind süüdistanud välismaalaste heaks töötamises. Isegi pärast seda, kui ma töölt ära tulin, ähvardati mind edasi ja seda nii otseselt kui kaudselt,» räägib Fahim.

Mehe sõnul on naabrid tema kohta laimu levitanud, sest Mazar-e-Sharifi elanikud ei tee erilist vahet tööl NATO vägede heaks ning panevad selle ühte patta tööga USA vägede jaoks, kes tegutsevad riigi lõunaosas.

Fahim on saanud mitmed kõnesid ja kirju, kus tal kästakse rootslaste heaks töö tegemine lõpetada. Alati on olnud need anonüümsed ja Fahim peab elama teadmisega, et nende autoriteks võib olla igaüks - ka naaber kõrvalmajast.

«Mulle tundub, et mu elu on siin ohus,» sõnab Fahim.

Mehe hirmudest hoolimata usub Rootsi migratsiooniamet, et mõne isiku jaoks on mõeldav vahetada elukohta Afganistani sees, näiteks mehed võivad kolida pealinna Kabuli ja teistesse suurematesse linnadesse. Fahim aga ei usu, et see oleks tema ja ta kihlatu kaitseks piisav.

Möödunud aastal pöördus mees oma murega Rootsi migratsiooniameti töötajate poole, kus talle öeldi, et ta ootaks. Sellest ajast peale on ta pidevalt migratsiooniameti ja relvajõudude kodulehekülgi läbi kamminud, et rohkem infot leida. Möödunud nädalal pöördus ka oma endiste tööandjate poole Camp Northern Lighti, et need Stockholmi peakorterile tema palve edasi annaksid.

Rootsi relvajõud sõnasid The Localile, et nad teevad pidevalt tõlkidega intervjuusid, et nende ohutaset hinnata.

Möödunud aastal teatas Rootsi, et rahuldab 30 afgaani tõlgi asüülitaotluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles