Mänguline Ksenia Joost

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilk Ksenia riidekappi: fuksiaroosa kleit - siidivöö on Usbeki käsitöö, kukepildiga kudum ja punase ristpistega jakk pärinevad tema autorikollektsioonist Xenia, triibuseelik Ivo Nikkololt, pluus Vivienne Westwoodilt. Seljas on Ivo Nikkolo jakk ja G-Stari teksad. Jalavarjudest on esindatud lillad «manolod», Tommy Hilfigeri papud, Vivienne Westwoodi saapad, Belvio kontsakingad.
Pilk Ksenia riidekappi: fuksiaroosa kleit - siidivöö on Usbeki käsitöö, kukepildiga kudum ja punase ristpistega jakk pärinevad tema autorikollektsioonist Xenia, triibuseelik Ivo Nikkololt, pluus Vivienne Westwoodilt. Seljas on Ivo Nikkolo jakk ja G-Stari teksad. Jalavarjudest on esindatud lillad «manolod», Tommy Hilfigeri papud, Vivienne Westwoodi saapad, Belvio kontsakingad. Foto: Jürgen Joost

Ivo Nikkolo moemärgi disainer Ksenia Joost, kes kätt proovinud ka kuulsa moekunstniku Vivienne Westwoodi moemajas, paotab oma suvise riidekapi ust.



Riietuses lähtun sisetundest, mitte kindlatest reeglitest, iseloomustab oma riietumiskombeid moedisainer Ksenia Joost, kelle garderoobis – nagu tema loominguski – leidub sulnist klassikat, lopsakaid seelikukuhilaid, pungilikke pisiasju ja julgeid lõikeid.

Ivo Nikkolo kollektsioon lubab loomingulisi piruette vaoshoitumal moel, autorimärk Xenia annab aga moehõrgutisteks vabamad käed. «Kui tema moe-idee ongi revolutsiooniline, arvestab ta alati klassikalise ilu reegleid,» kirjutab «Eesti moepiibel».      

Kseniat kutsutakse ka Eesti moe Westwoodiks – pärast esinemist Supernoova moekonkursil sai ta kutse minna pungimoe tähe Vivienne Westwoodi moemajja praktikale. Seal sai Kseniale selgeks, kui oluline osa on moes stilistikal, ja ta õppis stiliste veelgi rohkem hindama.

Nende võimuses on ihaldusväärseks muuta ka kõige nukramad rõivad ja luua argistest rõivastest unustamatu lavašõu. Ning neile, kes tunnevad end riietudes ebakindlalt, soovitabki ta paluda stilistilt abi. Nutika kombineerimisega saab garderoobi kokku panna väga vähesest ja ei pea pidevalt uusi asju soetama. «See on kunst ja igaüks ei peagi sellega hakkama saama,» tõdeb Ksenia.

Hea ja isikupärase stiili võti peitub aga tema meelest selles, et kandja tunneb end oma rõivastes hästi: «Kui rõivas rõhutab kandja isikupära ja ilu, toetab tema elustiili ning inimene tunneb end enesekindlalt, siis see ongi stiilne,» leiab Ksenia. 

Ainult armsad asjad
«Mu garderoob koosneb mulle armsatest asjadest, sinna ei ole väga kerge teed leida. Seal peitub minu ema noorpõlve komplekte, kannan oma isa pulmakingi. Mulle on kallid ka mu enda disainitud riided – kahjuks leiab ainult väike osa neist tee minu kappi, sest need ostetakse enne ära. Samas on see vähene sümboolne meenutus kõigist mu kollektsioonidest. Suvel näiteks on üks mu lemmikumaid rõivaid musta-valge triibuseelik – esimene asi, mille Ivo Nikkolo brändile disainisin.»

Seitse alustala
«Nutikas on garderoob üles ehitada esemetele, millega saab soovi korral hooaja trende kombineerida. Minu seitse alustala-toodet on teksad, must pintsak, valge triiksärk, pliiatsseelik, must kleit, kardigan, klassikaline mantel. Igatahes ei kujutaks ma ilma teksade ja musta pintsakuta oma riidekappi ette.»  

Katsetamishimuline
«Olen pidev katsetaja, kuid jään samas klassikale truuks. Kombineerin omavahel kaht mulle olulist joont, trendi ja klassikat. Ma ei sea endale kombineerimises piiranguid, usaldan vaistu, kuid jälgin, et proportsioonid oleks paigas. Kõige lihtsam näide – kannan teksasid musta pintsakuga. Peokleiti võin kanda jopega, ranget pliiatsseelikut T-särgiga. Hiljuti disainisin pidulikust litrikangast sportliku blusooni.»

Palju musta
«Värvide, mustrite ja asjade osas ei ole ma endale seadnud mingeid kitsendusi ega piiranguid. Neid asju, mida ma kindlasti ei kannaks, pole. Kuid tundub, et värvidest domineerib siiski must. Päikeselisel ajal kannan rohkem heledaid asju, mulle meeldib väga valge. Et aga päikest on siinkandis vähe, ei näe ma probleemi kanda turvalist musta ka suvel.»

Nõrkustest prii
«Mul ei ole kiusatusi-nõrkusi à la kotid, kingad, ehted. Olen praktilise loomuga. Samas ei suuda ma ilusatest asjadest ükskõikselt mööda jalutada – ega peagi, sest moedisaineri elukutse valinuna elan ma ilu keskel.

Armastan väga vintage’i, olen soetanud toredaid Yves Saint Laurenti, Louis Vuittoni, Chaneli asju. Kuid nende leidmiseks on vaja pühendada palju aega ja nii jääbki iga aastaga mu vintage-nurk aina väiksemaks.»
Mood on mäng
«Mood ja rõivastus on minu jaoks mäng. Muidugi on igas mängus reeglid, kuid jätan alati ruumi mängulisele kerglusele ja juhusele. Usun, et sellest mu garderoob räägibki. Ja ka sellest, et rõivad peavad inimest aitama, mitte elu keeruliseks tegema.»

Vähem, aga paremat
«Mu stiil on aja- ja asjakohane. Mulle on olulisem kvaliteet, mitte kvantiteet. Pealegi ei saa asjade ostmise järgi mu moekirglikkust hinnata, sest tegelen igal hooajal umbes 500 moerõiva väljatöötamisega, mu enda riidekappi satub neist ehk paar. Kõiki neid kanda ei jõua, kuid osa katsetan enda peal ära küll.

Mul on ka tuntud disainerite asju, nt Vivienne Westwoodi omi ja ka Manolo Blahniku kingad. Eelistan siiski teatud brände, just disaini ja istuvuse pärast. Suur osa mu garderoobist on üles ehitatud neljale nimele: Ivo Nikkolo, Westwood, Diesel, Xenia. Aga selle hooaja lemmikumaks moeasjaks on mul Montonist soetatud tunked!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles