Ministeerium: üksikvanemate olukord on igas riigis erinev

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eestis on osa europarlamendi välja pakutud meetmetest üksikvanemate abistamiseks juba rakendatud, neid ellu viies tuleb aga jälgida iga liikmesriigi enda olukorda, märkis sotsiaalministeerium. 

«[Euroopa] Parlamendi resolutsioon käsitleb olukorda EL-s tervikuna ning riigiti on üksikvanemate olukord erinev - näiteks Eestis on valdavalt tegemist töötavate vanematega; üle poolte juhtude on tegemist üksikvanematega, kes on vanuses 30-44-aastat, jne,» märkis sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Maarja Värav Postimehele.

«Ka riikide sotsiaalpoliitika on erinev ning iga riik rakendab meetmeid vastavalt oma vajadustele ja võimalustele,» lisas ta. Värava kinnitusel on mitmed resolutsioonis välja toodud meetmed Eestis siiski juba kasutusel.

«Sealhulgas on näiteks toetatud üksikvanemate abistamisega tegelevaid MTÜsid, rahastatud vastavaid meediakampaaniaid, konverentse jm teavitusüritusi; pakutud vanemlikke oskusi suurendavaid koolitusi; läbi viidud soolist võrdõiguslikkust ja isade osalust toetavaid teavituskampaaniaid ja koolitusi; võimaldatakse erinevaid tööturuteenuseid, sh kompenseeritakse vajadusel lapsehoiukoha maksumus; väikelaste vanematel on tööturul õigus täiendavale kaitsele (nt kaitse koondamise eest), samuti on võimalus paindlikuks töökorralduseks, samuti on struktuurivahenditest toetatud väga erinevaid peredele suunatud projekte jpm,» loetles pressiesindaja.

«Tegemist on teemaga, mis on seotud erinevate tegevuste ja poliitikavaldkondadega. Eraldi arutelu konkreetse dokumendiga seoses ei ole läbi viidud. Küll aga on toimunud mitmeid arutelusid erinevatel laste ja perede sh üksikvanemate olukorda puudutavatel teemadel,»

Värav lisas, et täiendavaid ettepanekuid üksikvanemate toetamiseks tehakse praegu koostatavas peretoetuste ja -teenuste rohelises raamatus.

Üksikema Kairit Henno imestas eile Postimehes avaldatud arvamusloos, miks ei ole Eesti rakendanud enamikku Euroopa Parlamendi analüüsi tulemusel üksikemade toetuseks välja pakutud abinõudest. Juba kaks aastat tagasi valminud raportis nõudis Euroopa Parlament, et üksikemade olukorrale pöörataks suuremat tähelepanu, ning ergutas liikmesriike nende toetuseks rakendama spetsiaalseid poliitikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles