Ansip külastas Eesti küla Venemaal

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esto-Sadok ehk Eesti Aiake.
Esto-Sadok ehk Eesti Aiake. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip külastas täna ajaloolist Eesti küla Venemaal ning sealset A.H Tammsaare majamuuseumit, kus kirjanik kosutas oma tervist 1912. aastal.

Sealset Eesti küla kutsutakse ka Eesti Aiakeseks. «Tänutundes meenutan neid kangeid eestlasi, kes rajasid siin kodumaalt kauges, kuid kaunis paigas Eesti asunduse,» kirjutas peaminister muuseumi külalisteraamatusse. «Siin leidsid lahket vastuvõtmist mitmed suured eestlased, teiste seas ka A.H Tammsaare ja Miina Härma,» vahendas peaministri büroo juht valitsusjuhi sõnu.

Tammsaare majamuuseum, mis asutati 1988. aastal, läbis kultuuriministeeriumi finantseerimisel uuenduskuuri neli aastat tagasi. Peaminister kohtus ka eesti juurtega muuseumi direktori Diana Gubarevaga.

Ansip kohtus Eesti külas ka praeguse kohaliku eesti kogukonna esimehe Valter Germaniga, kelle eestvedamisel ehitatakse Eesti külla kultuurimaja.

Sotši piirkonnas elab hinnanguliselt 700–800 eestlast, Eesti Aiakeses ja sellest nelja kilomeetri kaugusel asuvas Punasel Lagedal paarisaja ringis.

Eesti Aiakese rajasid 1886. aastal Eestist välja rännanud talupojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles