AP andmeil langes täna Afganistanis 1000. USA sõdur

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12. mail Afganistanis langenud USA leitnandi Salvatore S. Corma matused.
12. mail Afganistanis langenud USA leitnandi Salvatore S. Corma matused. Foto: AP/Scanpix

Uudisteagentuuri AP arvepidamise järgi kaotas USA täna Afganistanis tuhandenda sõduri, kes langes riigi lõunaosas mässuliste pommi plahvatuses. NATO ei ole veel välja andnud langenu nime ega rahvust, kuid Ameerika Ühendriikide vägede esindaja kinnitas, et tegu oli nende sõduriga.


Ameeriklasi teenib mõlemas kriitilise julgeolekuolukorraga lõunaprovintsis – Helmandis ja Kandaharis. Viimases valmistuvad NATO ja Afganistani väed praegu suuroperatsiooniks, mille eesmärgiks on hävitada Talibani tugipunktid tolle organisatsiooni sünnipiirkonnas ja kunagises pealinnas.

Esimene Afganistanis langenud ameeriklane oli 31-aastane eriüksuste seersant Nathan Ross Chapman. Ta langes varitsuse ohvriks 2002. aasta 4. jaanuaril, pärast kohtumist afgaani liidritega Khosti provintsis. Chapmanit jäid leinama kaks last ja abikaasa, tema nimi anti hiljem sõjaväebaasile, kus suitsiiditerrorist tappis mullu detsembris seitse Luure Keskagentuuri (CIA) töötajat.

Alternatiivse allika – Iraagi ja Afganistani sõdades langenute üle arvet pidava veebilehe icasualties.org – andmeil on Afganistanis praeguseks surma saanud juba 1085 USA sõdurit. Surmade arvult järgmised on Suurbritannia 288 ja Kanada 146 langenuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles